»Vi bruger Europol mere og mere«

Og omfanget af informationsudveksling gennem Europols system, hvor Danmark er involveret på den ene eller anden måde, er steget støt de senere år – fra 6.424 tilfælde i 2010 til 8.476 i 2011 og 10.091 tilfælde sidste år, skriver Berlingske.

I 2012 oprettede Danmark desuden 327 sager i Europol, hvor der blev iværksat grænseoverskridende samarbejde om en konkret efterforskning, viser tal fra Rigspolitiet.

I rigspolitichef Jens Henrik Højbjergs øjne er de tørre tal et tydeligt bevis på, hvor afgørende det europæiske samarbejde er – og hvor afhængig dansk politi er af Europol i det daglige arbejde.

»Det er et udtryk for vores engagement, og for hvor meget vi har brug for Europol. Det er et arbejdsredskab, som alle politikredsene flittigt benytter sig af. Det er praktisk, lynhurtigt, og systemerne bliver hele tiden udviklet, så de bliver endnu mere effektive,« siger rigspolitichefen.

Så sent som i onsdags slog Københavns Politi til og anholdt seks rumænere, der er blevet sigtet for menneskehandel og mistænkes for at styre det rumænske prostitutionsmiljø på Vesterbro.

I den månedlange efterforskning har de københavnske politifolk søgt oplysninger i Europols systemer, og da yderligere fem rumænere menes at være indblandet i sagen, vil der nu blive sendt en europæisk arrestordre ud via Europol, så de kan blive efterlyst i hele Europa, oplyser Københavns Politi.

Listen over kriminalitetsformer, hvor samarbejdet via Europol er blevet en selvfølge for den danske ordensmagt, tæller dog meget mere end menneskehandel. Rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg nævner i flæng den organiserede kriminalitet, handel med våben, handel med narko og børneporno.

Men derudover bliver det europæiske samarbejde i stigende grad nødvendigt, når vores hjemlige politi står med de mere borgernære forbrydelser, der rammer danskerne bredt.

»Vi bruger Europol mere og mere inden for den såkaldte hverdagsagtige kriminalitet. Det er eksempelvis inden for indbrud, som jo er noget af det, der virkelig generer danske borgere, men også i forhold til tricktyverier og al svindlen med betalingskort,« siger rigspolitichefen.

Han tilføjer, at vi i årene frem må indstille os på at se mere af netop IT-kriminalitet – et område, hvor Europol for nylig oprustede med etableringen af det slagkraftige European Cybercrime Center med næsten 100 medarbejdere.

Danmark var det første land til fast at udstationere forbindelsesofficerer i Europol, så de her let kan tage fat i europæiske kolleger – og Jens Henrik Højbjerg vil nødig forestille sig en situation, hvor Danmark må vinke farvel til Europol.

»Vi har været med lige fra Europols opbygning i 90erne, til de nye muligheder blev iværksat i 1999, og nu truer det overstatslige samarbejde så. Det er vigtigt for os, at vi kan være med, og at der bliver fundet en løsning,« siger rigspolitichefen.

Dagens Gossip