Vi drikker stadig mindre mælk: Sidste år blev det til 93 kilo pr. dansker

Endnu ikke offentliggjorte tal over danskernes mælkeforbrug i 2012 viser, at danskerne i gennemsnit drak 93 kilo mælk, hvilket ifølge Politiken er det mål, opgørelsen er lavet på, mod 160 kilo i 1970. Kun i 2005 var tallet lavere med blot 91 kilo, skriver Politiken.

»Det ærgrer mig, at mælken vælges fra, for det er en nem genvej til at få sundhed ind i kosten. Man skal ikke bælle mælk, men med en halv liter om dagen får man både den nødvendige kalk og en stribe næringsstoffer, som har gavnlige sundhedseffekter,« siger Ulla Toft, ernæringsekspert ved Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed.

Hun og andre ernæringseksperter vurderer, at det skyldes en stigende grad af forskrækkelse over både fedt og mælk.

»Mælk har nærmest været udsat for en hetz, og der er altså ikke videnskabelige belæg for at tillægge mælk alle mulige dårlige egenskaber. Mælk er en ernæringsmæssig vigtig del af den skandinaviske madkultur,« siger Ulla Toft til Politiken.

Jan Hermansen, der er chef for strategi og forretningsudvikling i Mejeriforeningen, konstaterer »med dyb undren«, at forbrugerne gerne betaler langt mere for en liter kildevand end for mælk, der er dyrere at producere. Mælk er ellers i dag billigere end for 30 år siden, hvor danskerne drak væsentligt mere af det.

»Vi har nok for længe taget det som en selvfølge, at vi var et mælkeland,« siger Jais Valeur, der er koncerndirektør for Arla Foods.

Nye mælkelande dukker imidlertid op i Asien, Afrika og Sydamerika, hvor mælkeforbruget er steget med henholdsvis 13, 22 og 23 procent på seks år.

»Vi er naturligvis optaget af at bremse faldet af mælkeforbrug i Danmark, og det skal nok lykkes. Men i dag er det kun ni procent af vores forretning, der ligger her i landet,« siger Jais Valeur til Politiken.

Jan Hermansen fra Mejeriforeningen trøster sig med, at faldet i mælkeforbruget i Danmark er stoppet, og at forbrugstallene har været stabile de senere år:

»For Motionsdanmark er protein det nye sort, og det er ved at gå op for folk, at mælk er en enkel kilde til protein,« siger han.

Fødevarestyrelsen anbefaler, at man får mellem en kvart til en halv liter mælk om dagen, og at man vælger magre mælkeprodukter.

Dagens Gossip

Dagens TV