Vi dropper testamentet

Vi har fået meget større mulighed for selv at bestemme, hvem der skal arve os. Men i stedet for at løbe til notaren og sikre, at de efterladte får som fortjent, gør vi det stikmodsatte. Antallet af udstedte testamenter er nemlig faldet voldsomt, siden den seneste ændring i Arveloven kom i 2008, viser tal fra Domstolsstyrelsen.

Det skriver Søndagsavisen.

- Det lyder faktisk underligt, at det tal falder. For nu hvor man kan råde over en meget større del af sin formue selv, er der naturligvis også en større grund til at få skrevet testamente," siger bestyrelsesmedlem i Dansk Arveretsadvokater Niels Kahlke til Søndagsavisen.

Testamenteeksplosion ebbede ud

I årene op til 2008 blev der ekspederet mellem 31.000 og 33.000 testamenter om året.

Så kom den omfattende lovændring i netop 2008, hvor man fik mulighed for at råde over 75 procent af sin formue i et testamente i stedet for blot 50 procent, og godt hjulpet på vej af flere kampagner, eksploderede antallet af ekspederede testamenter til godt 42.000 det år. Men siden er tallet faldet voldsomt og har ligget på 29.000 eller derunder om året, og det giver ifølge Niels Kahlke ingen mening.

- Det tyder på, at virkningen af kampagnerne var effektiv, men kortvarig," siger han og fortsætter:

- Og det ærgrer mig, for i stedet for at udsætte de efterladte for at skulle bruge pengene på advokathjælp i forbindelse med arvestridigheder, er det både billigere og lettere at tage hånd om det med et testamente på forhånd."

Niels Kahlke, der faktisk er konsulent i netop spørgsmålet om arveret på DR-serien ’Arvingerne’, har dog noteret sig, at serien har skabt en fornyet samfundsdebat om vigtigheden af at sikre sine arveforhold.

Det håber han vil kunne aflæses i statistikkerne de kommende år.

I 2013 blev der kun underskrevet 27.227 testamenter ved notaren. Det er det laveste tal i 10 år.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip