Vi frygter at blive afhængige af andre som ældre

De adspurgte er blevet bedt om at udpege de tre ting, der skræmmer dem mest ved alderdommen. 46 procent frygter sygdom, mens 46 procent er bange for at blive afhængige af andre. 43 procent frygter, at de, i takt med at der skal flere lys i lagkagen, begrænses i deres rejseaktivitet.

Konklusionen kommer ikke bag på Margrethe Kähler, der er chefkonsulent i Ældre Sagen.

»Vi er kendt for, at vi kan og vil selv. Det er udtryk for en selvstændighedsmentalitet, der er helt vildt stærk. Så det med at være afhængig af andre bryder vi os ikke om i vores kultur,« siger hun til Samvirke, der lander i postkasserne i løbet af den kommende weekend.

Margrethe Kähler peger på, at frygten for at blive begrænset i at rejse er et forholdsvis nyt fænomen.

»Cirka 80 procent af de ældre er raske og rejser som gale. Det er helt klart udtryk for, at danskerne er et enormt selvstændigt folkefærd. Følelsen af frihed og selvstændighed er vigtig, og derfor er det typisk det, vi er mest bange for at miste med alderen,« siger hun.

Længere nede på listen frygter 21 procent ensomhed, mens bare 11 procent er bange for at dø. Endnu færre frygter udsigten til at få færre penge mellem hænderne.

Margrethe Kähler mener, det er tankevækkende, at kun hver femte er bange for at blive ensom, når erfaringerne viser, at mange ældre savner selskab.

»Ensomheden er farlig, fordi den vender indad, og man bliver skamfuld over at være ensom, fordi det for de fleste er et tegn på, at man ikke er socialt dygtig, og at ingen kan lide én,« siger hun.

Dagens Gossip