Vi handlede for 80 milliarder på nettet sidste år

Skrevet af admin

26/01/2015

Dagens topnyheder

Flere og flere indkøb bliver foretaget over nettet frem for i fysiske butikker.

Dansk Erhverv har på baggrund af tal fra Nets opgjort danskernes samlede forbrug i webbutikker sidste år og er nået frem til et samlet beløb på 80 milliarder kroner.

Det er cirka 11 milliarder mere end sidste år, og dermed har e-handlen altså nået endnu et højdepunkt. Fraregner man udgifterne til boligen, udgør den nu 10 procent af privatforbruget.

Alligevel mener Henrik Hyltoft, der er markedsanalytiker hos Dansk Erhverv, at de fysiske butikker har deres berettigelse fremover.

- Selvom vi handler mere på nettet, skal vi ikke vinke farvel til de fysiske butikker. Fremtidens detailhandel vil derimod være præget af flere forskellige salgsplatforme, der understøtter hinanden.

- De kendte fysiske butikker har nu for alvor kastet sig over e-handlen, mens e-butikkerne åbner fysiske butikker eller showrooms, siger han.

Hos Dansk Erhverv ser man dog et problem i forhold til konkurrencen fra udlandet, hvor rammevilkårene for internethandel er meget bedre.

- De danske netbutikker er tynget af et højt moms- og afgiftsniveau og har svært ved at konkurrere med udenlandske netbutikker på prisen.

- For forbrugeren gør det ikke det store, om varen er købt i en dansk eller udenlandsk netbutik, men for virksomhederne og statskassen betyder det rigtigt meget i tabt moms- og afgiftsprovenu samt arbejdspladser, siger Henrik Hyltoft.

Præcis hvor stor en andel af internetomsætningen, der havner i udlandet, er der ingen, der ved.

Dansk Erhverv skønner ifølge Morgenavisen Jyllands-Posten, at det svarer til 25 procent af omsætningen, mens Foreningen for Dansk Internet Handel (FDIH) skønner, at det drejer sig om en tredjedel.

På samme måde anslår FDIH, at danske forbrugere importerer fem-seks gange så meget fra udlandet via internettet, som danske internetbutikker sender den anden vej.

/ritzau/