Vi har for travlt til at få børn

De færre fødsler mærker man på fødeafdelingen på Aalborg Universitetshospital.

»Vi skal gerne ligge fra 275 til 310 indskrevne fødsler per måned. 310, så har vi travlt. Men lige nu indskriver vi mellem 210 og 220. Der er ikke tvivl om, at fødselstallet er kraftigt faldende,« fortæller vicechefjordemoder Line Hundebøl Nielsen til A4.

Men der er behov for at gøre unge mennesker opmærksomme på, at de skal se at få børn, mens tid er, lyder det fra flere eksperter, Ugebrevet A4 har talt med. Tidligere har vi i Norden ligget højt på antallet af fødsler blandt andet på grund af gode barselsordninger og daginstitutioner. Men:

»Nu er den førerposition ved at ændre sig. Og det, tror jeg, skyldes krisen og den økonomiske usikkerhed om familiernes økonomi. Samfundsøkonomisk er det et problem, fordi der om nogle år ikke er mange til at forsørge et stigende antal ældre,« siger arbejdsmarkedsforsker Anette Borchorst fra Aalborg Universitet, til A4.

Bliv ven med Dagens.dk på Facebook - altid gratis nyheder

Ifølge Lone Schmidt, der er lektor, dr.med. og ph.d. ved Institut for Folkesundhedsvidenskab ved Københavns Universitet, viser undersøgelser, at de fleste unge mennesker gerne vil have børn. Mere end 90 procent af begge køn tilkendegiver, at de gerne vil have børn, og gerne to eller tre.

Og der er behov for, at det bliver tænkt ind i politikernes opfordringer til de unge, mener hun.

»Politikerne taler hele tiden om, at unge skal hurtigt i gang med uddannelse, hurtigt igennem og så ud på arbejdsmarkedet og etablere sig. Der kunne være en idé i at tale om familie og børn som noget, man også skal nå i sit liv. Ikke bare som noget, der er til overs, når man først har arbejdet 60 timer om ugen i fem år, og det risikerer at være for sent,« siger hun.

Danmark har således sammen med Israel verdensrekorden i kunstig befrugtning, et tilbud, der ofte bruges af kvinder, der er blevet for gamle til at blive gravide uden assistance.

Dagens Gossip