Vi køber masser af ting på kredit

Danskerne bruger i stigende grad købe- og kontokort, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Ved udgangen af første kvartal 2013 havde vi brugt otte milliarder kroner på kortene, svarende til en stigning på 7,2 procent i forhold til sidste kvartal sidste år.

De samlede tal for forbrugerkreditten, der dækker over samtlige lån optaget uden om banker og realkreditinstitutter, viser, at forbrugerkreditten samlet steg fra 19,5 milliarder kroner i fjerde kvartal sidste år til 20,1 milliarder kroner i første kvartal i år.

Den seneste udvikling betyder, at danskernes samlede forbrugerkredit nu er steget med næsten 10 procent siden andet kvartal 2012.

Selv om udviklingen kan virke voldsom, så mener seniorøkonom i Nykredit, Tore Stramer, imidlertid ikke, at der er grund til at være urolig for danskernes økonomi.

- Det er selvsagt en ganske markant stigning med tanke på, at privatforbruget har ligget stort set stille i perioden, siger han og tilføjer:

- Man skal dog alligevel passe på med at tolke i retning af, at danskerne i stigende grad optager forbrugerkredit for at få økonomien til at hænge sammen i hverdagen.

Han mener således, at udviklingen primært skyldes den markante stigning i danskernes brug af købekort og kontokort.

- Det skal formentlig ses i sammenhæng med, at supermarkederne i Danmark den 1. oktober 2012 indførte et betalingsgebyr på 0,75 procent ved betaling med et dansk udstedt kreditkort (Mastercard mv., red.), siger Tore Stramer.

- Det har formentlig fået mange danskere med hang til kredit til at søge væk fra de traditionelle kreditkort og over i købe- og kontokort udstedt af blandt andet benzinselskaberne.

Han påpeger, at der har været en nogenlunde stabil udvikling i den øvrige forbrugerkredit.

- Det vidner udviklingen om, at danskerne opfører sig mere snusfornuftigt i økonomisk dårlige tider, og dermed ikke i samme grad som tidligere lader sig friste af hurtige og dyre lån til forbrug, siger han.

/ritzau/

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip