Vi køber mere på klods

Trods dystre meldinger om fyringer, fortsat krise og ustabilt boligmarked er danskerne måske alligevel ikke så sortsynede. I hvert fald lånte vi flere penge på købe- og kontokort i årets første tre måneder end det foregående kvartal. Og det kan varsle gryende optimisme, mener cheføkonom.Ifølge friske tal fra Danmarks Statistik lånte danskerne 2,9 procent mere på købe- og kontokort i årets første kvartal end fjerde kvartal sidste år. Samtidig falder bankernes og realkreditinstitutters udlån til de danske husholdninger med 1,3 procent i samme periode.

Danskernes samlede gæld beløber sig således til otte mia. kroner på købe- og kontokort i første kvartal 2013, hvilket er en stigning på 7,2 pct. i forhold til fjerde kvartal 2012. Købe- og kontokort udstedt af benzinselskaber steg med 4,7 pct. Set i forhold til samme kvartal året før er saldoen på købe- og kontokort steget med 14,7 pct.

Og kontokort-lånene er positive, fordi det kan tyde på, at danskerne måske er mere optimistiske på økonomiens vegne end hidtil, mener cheføkonom i BRF Kredit Ulrikke Ekelund. Men det kan være en dyr måde at købe sig luft i budgettet, påpeger hun.

»At danskerne køber på kredit er ikke et onde. Tværtimod. At forbrugerne har mod på at tage kredit for at købe kan være et tegn på, at bekymringen for fremtiden så småt begynder at lægge sig. Desuden har dansk økonomi brug for, at husholdningerne åbner pengepungen og forbruger. Det er med til at holde væksten i økonomien oppe. Derudover er det værd at bemærke, at en stigning i 1. kvartal kan virke ekstra stærk, da den kommer efter et 4. kvartal, hvor vi ofte ser stigninger som følge af julemåneden,« siger hun i en meddelelse.

De såkaldte blankolån, hvor man optager lån uden at stille sikkerhed, er på samme niveau som det foregående kvartal, nemlig med en samlet værdi på godt otte mia. kroner. I forhold til første kvartal sidste år er blankolånenes værdi faldet med 3,5 procent.»Blankolån til forbrug er en form for forbrug i sig selv. At tage et lån i butikken er en nem, men tit dyr løsning, som klart flere bruger, når tiderne er gode. Derfor har vi også set et fald på 24 procent i brugen af blankolån siden 2008. Og dagens tal bekræfter billedet fra Dankortomsætningen af, at forbruget tog endnu et dyk i første kvartal i år,« siger Las Olsen, der er privatøkonom i Danske Bank.

Til gengæld er kreditlån mod sikkerhed - for eksempel med pant i bil eller bolig - steget med 0,3 procent fra fjerde kvartal sidste år til første kvartal i år, hvilket svarer til en stigning på 7,5 procent i forhold til samme periode i 2012.

Samlet set var danskernes forbrugerkreditter på 20 mia. kr. i årets første tre måneder, og heraf var 42 procent blankolån, 40 procent købe- og kontokort og 18 procent kredit mod sikkerhed. Til sammenligning skyldte danskerne 409 mia. i bankerne og 1429 mia. kroner i realkreditinstitutterne ved udgangen af samme kvartal.

 

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip