Vi kræver flere og flere kvadratmeter

Og det skyldes ifølge en analyse fra Realkredit Danmark først og fremmest, at vi bygger større huse og samtidig bor færre personer i dem.

»De danske parcelhuse er vokset med fire kvadratmeter i gennemsnit i den periode. Resten skyldes et opbrud i vores traditionelle familiemønstre, hvor vi får færre børn og oftere bliver skilt,« siger Christian Hilligsøe Heinig, der er cheføkonom i Realkredit Danmark, til Politiken.

Han peger også på større rigdom som en af forklaringerne på det stigende antal kvadratmeter. Ifølge beregninger, som Realkredit Danmark har lavet for Politiken, så blev 23 procent af danskernes samlede forbrug i 2012 investeret i boligen, mens det kun var 18 procent i 1981.

Men de stigende krav til boligens størrelse rammer boligejerne økonomisk, særligt fordi de fleste børnefamilier søger bolig nær storbyerne, hvor husene er dyrest, men hvor der skabes nye job. Det betyder ifølge Cecilie Juul Jørgensen, der er sociolog ved Københavns Universitet, at de står i en helt anden situation end deres forældre, der tjente penge på at flytte i hus.

»Udgifterne til at renovere det store nedslidte hus, de har købt, vokser ofte den unge familie over hovedet,« siger Cecilie Juul Jørgensen, der netop har færdiggjort en ph.d.-afhandling om emnet, til Politiken.

»De har typisk fået afdragsfrihed på lånet for at få det til at hænge sammen, så de kan ikke skrue længere ned for udgifterne, hvis de bliver ramt af arbejdsløshed. Det giver en alvorlig sårbarhed«, fortsætter sociologen.

Boligminister Carsten Hansen (S) har valgt at gøre parcelhusets fremtid til et af tre temaer for en pulje på seks millioner kroner, hvorfra kommuner, forskere og foreninger kan søge om støtte til at udvikle projekter.

Dagens Gossip