Vi ophober kræftfremkaldende fluor i kroppen

Bagepapir, slip-let-pander, emballage til mikroovnspopkorn og meget mere er udstyret med fluorerede stoffer, da de skyer fedt, snavs og vand, og gør vores liv nemmere.

Nogle af disse fluorerede stoffer har dog vist sig at være kræftfremkaldende og hormonforstyrrende for mennesker, og derfor er brugen af dem blevet begrænset eller forbudt af FN. 

En ny undersøgelsesrapport, udført af et hold af forskere fra de nordiske lande og udgivet af Nordisk Ministerråd, konkluderer, at der i Norden findes et stort omfang af fluorerede stoffer i emballage og miljø, der går over i vores mad. Det skriver det norske nyhedsmedie forskning.no ifølge Videnskab.dk, hvor du kan læse meget mere om de farlige fluorstoffer.

Stofferne er ikke undersøgt tilstrækkeligt endnu, men dem, der nedbrydes til perfluorerede stoffer i kroppen, er med al sandsynlighed giftige i samme grad som de stoffer vi kender i forvejen, konkluderer forskerne i rapporten.

»Der er utroligt mange fluorerede stoffer i industrien, i forbrugerprodukter, i vores emballage og miljø, som vi ikke har undersøgt til bunds endnu,« siger Xenia Trier, kemiker ved Fødevareinstituttet på Danmarks Tekniske Universitet. Hun er en af de danske forskere bag rapporten.

Læs også hos Videnskab.dk: Er fluor i tandpasta farligt?

Forskerholdet fra Island, Norge, Sverige og Danmark, sammensat af den Nordiske Kemi Gruppe, en underafdeling til Nordisk Ministerråd, undersøgte forskning og rapporter omkring fluorerede stoffers udbredelse i Norden og forekomst i miljø og ophobning i mennesker.

Undersøgelsen viste, at det forbudte PFOS, ikke længere findes i naturen i samme grad som det gjorde for nogle år siden. Til gengæld forekommer alternativerne i stigende grad i naturen, og de er potentielt ligeså giftige.

Nogle af alternativerne, der forekommer i stigende grad, er de polyfluorerede fluortelomer alkoholer, og deres nedbrydningsprodukter, de perfluorerede carboxylsyrer. Disse stoffer har vist sig at være hormonforstyrrende og kan sænke sædkvaliteten drastisk hos mænd.

Læs også hos Videnskab.dk: Derfor smager appelsinjuice dårligt efter tandbørstning

Dagens Gossip