Vi spiser sundere - med plads på tallerknen til bedring

Danskerne spiser sundere, men det er stadig ikke godt nok, viser en ny stor kostundersøgelse, som DTU Fødevareinstituttet offentliggør torsdag.

Der er nemlig stadig rigelig plads til grøntsager på tallerknerne i de danske hjem.

De fleste danskere spiser grøntsager hver dag og indholdet af grøntsager er steget med 20 procent siden den forrige undersøgelse, der blev afsluttet i 2008. Dermed er vi er tættere på at opfylde nogle af de officielle kostråd.

Men når danskerne spiser flere grøntsager, er det eksempelvis agurk og salat, som er blandt de mindre fiberrige grøntsager.

- I forhold til de anbefalede 600 gram frugt og grønt ville det være gavnligt, hvis både børn og voksne spiste en frugt og en grov grøntsag mere om dagen, siger seniorrådgiver Sisse Fagt, DTU Fødevareinstituttet, i en pressemeddelelse.

Og blandt de voksne er kostens indhold af frugt faldet med cirka 16 procent i samme periode.

Det gennemsnitlige indtag af fisk er også steget, især i de voksnes kost, som indeholder omkring 14 gram mere fisk per dag, men indtaget er dog stadig for lavt.

Faktisk spiser hver tiende slet ikke fisk.

- Fisk er en særlig god kilde til D-vitamin og andre livsvigtige næringsstoffer, så det ville da være godt for danskerne at spise flere fiskemåltider, siger seniorrådgiver Agnes Pedersen fra DTU Fødevareinstituttet.

Selvom halvdelen af de 4-14-årige og hver tredje voksen spiser for meget sukker, spiser både børn og voksne færre sukkerholdige fødevarer.

Også de sukkersødede sodavand fylder mindre ifølge den nationale undersøgelse, der omfatter knap 4000 personer fra 2011-2013.

- Søde sager er tomme kalorier, fordi de kun bidrager meget beskedent til indtaget af vitaminer og mineraler, så det er positivt at se et fald i, hvor meget slik og sodavand danskerne får, siger Sisse Fagt.

Det gennemsnitlige indhold af mættet fedt ligger 50 procent højere end anbefalingerne.

/ritzau/

Dagens Gossip