Vi taber færre køleskabe og sofaer på vejene

Skrevet af Ann Katrine Warren

09/03/2013

Mest læste i dag

3.787 gange rykkede Vejdirektoratet sidste år ud for at fjerne tabt gods på landets motorveje og motortrafikveje. Og det er ikke småting, som falder af biler og lastbiler, når vi bevæger os fra a til b.

Cykler, sofaer, juletræer, madrasser og affaldssække er blandt klassikerne, når noget flyver af i farten. Men de seneste år er antallet af ting, vi taber, faktisk faldet. Fra 2010 til 2012 rykkede Vejdirektoratet ud 27 procent færre gange til tabt gods.

- Vi ved ikke, hvorfor folk taber tingene. Derfor kan vi også bare konstatere et fald, som er positivt. Men vi ser det som en tendens, at folk er blevet bedre til at spænde deres ting fast, siger fagmedarbejder ved Vejdirektoratet, Jacob Langebæk Hegner, til Dagens.dk.

I samme periode er antallet af generelle henvendelser til Vejdirektoratet ikke faldet, og derfor mener man heller ikke, at nedgangen i tabt gods skyldes færre henvendelser fra folk.

Det koster minimum 1250 kroner, hver gang en bilist eller lastbil taber noget, som Vejdirektoratet må ud og hente. Finder man ikke frem til synderen, ender regningen hos skatteyderne. Og det kan være svært at finde frem til tingenes ejermænd.

- Ofte opdager folk ikke selv, at de taber en affaldssæk eller andet - det er kun de bagvedkørende. Men andre ringer selv, og det gælder især erhvervstransportere og lastbiler, som for eksempel mister en slidbane, fortæller Jacob Langebæk Hegner.

Men selv om vi altså tilsyneladende har fået bedre styr på knuder og elastikker, så mener han stadig, der falder for mange ting af på vejene.

- Det udgør et sikkerhedsproblem, for når du kommer kørende med 130 kilometer i timen, og der pludselig står en tabt kasse eller et køleskab på vejen, så prøver man helt naturligt at undvige, hvilket skaber farlige situationer.

Derfor råder fagkonsulenten også folk til at binde alt fast og gøre det til en vane at tjekke tingene en ekstra gang, inden man kører afsted.

- Alt skal spændes fast. Det gælder også de ting, man tror er så tunge, at de godt kan ligge i bunden af traileren. Vi kan blive bedre til det, ellers var der ikke behov for at rykke ud så ofte, understreger Jacob Langebæk Hegner.

Fakta:
I 2012 rykkede Vejdirektoratet ud efter tabt gods 3787 gange, i 2011 var det 4911 gange og i 2010 var tallet 5234.

Top fem over tabte genstande er:

1: Autodele - også dæk og dækrester
2: Materialer og værktøj
3: Trægenstande - blandt andet juletræer og fældede træer
4: Metalgenstande
5: Møber - som køleskabe, madrasser og sofaer.
Autodele og materialer og værktøj tegner sig for over halvdelen af det tabte gods.

Taber man noget på motorveje eller motortrafikveje, hvor man ikke selv må samle det op, skal du ringe til Vejdirektoratets Trafikinformationscenter på telefon 80 20 20 60.