»Vi vil ikke være Barcelona«

»Vi har en ide om, hvor vi gerne vil hen, men der vil altid være plads til forbedringer. Der vil altid være noget, der kan gøres bedre eller rettes. Så nej, det bliver aldrig perfekt, men den proces fremad og videreudvikling er en del af vores DNA. Holder vi op med at tænke over, hvor vi kan blive endnu bedre, eller hvordan vi kan tage nye ideer til os, går vi i stå,« slår Kasper Hjulmand fast.

De to seneste sæsoner har været helt vilde for FCN og alt andet end stillestående. Dansk guld og sølv. Deltagelse i Champions Leagues gruppespil. Det er sådan den håndgribelige forandring, og så er der den, man ikke kan måle umiddelbart. Der snakkes om FCN på en anden måde nu. Det er slut med at tale om det lejlighedsvist charmerende elevatorhold, der plukkede Lyngby for talenter, solgte dem videre til Holland og krydrede det hele med en placering mellem nummer seks og ti.

Går stadig Lyngbyvejen

Nå ja, FCN går stadig på strandhugst i Lyngby – senest med Nicolai Johannesen der kan blive afløseren for solgte Jores Okore, men Farum-klubben iscenesættes anderledes nu end før guldsæsonen. Som en titelkandidat og FC Københavns mest oplagte udfordrer.

»Vi er meget ydmyge omkring vores resultater samtidig med, at vi er enormt stolte af det, vi har opnået. Det er den hårde daglige træning, der ligger til grund for de resultater, som vi har opnået. Det, og så en stor tro på at den vej, som vi har valgt, den er den rigtige for FCN,« siger Kasper Hjulmand.

»Vi står på tre ben. Strategi, knowhow og ressourcer. Strategi gælder blandet andet spillet på banen, transferstrategi og rekruttering. Knowhow er at rekruttere de rigtige mennesker til at føre ideerne ud i livet. Og det kræver alt sammen ressourcer. Man kan godt have mange ressourcer i form af penge, men ikke opfylde de andre kriterier, fejle der og så får man ikke succes. Det er helt basalt og gælder også i erhvervslivet.«En af grundene til, at I har fået succes, er vel så også, at naturlige rivaler til medaljepladserne som OB og Brøndby har fejlet med deres strategier eller skiftet strategi så mange gange, at de ikke aner, hvor de står?

»Jeg vil helst holde mig til, hvad vi gør i FCN, og her gør vi, hvad vi kan for at stå rigtigt på de tre ben, og det mener jeg, vi lykkes godt med,« lyder Hjulmands svar.

Et spørgsmål om våben

FCNs vej frem handler om boldbesiddelse. Det er det våben, holdet har valgt ud fra en idé om, at det er farligere at forsøge at spille uden risiko end at gribe initiativet. Det har ikke kun i Danmark kastet sammenligninger med FC Barcelona af sig. I FCNs europæiske kampagne og deltagelse i Champions Leagues gruppespil blev de daværende danske mestre omtalt i udenlandske medier som et ’Barca-light hold.

»Det er selvfølgelig en ære at blive sammenlignet med Barcelona, men vi hverken er eller vil vil være Barcelona. Vi har valgt, at boldbesiddelse er vejen frem for os, fordi vi tror, at det er måden, man vinder flest kampe på. Ikke fordi Barcelona spiller sådan. Barcelona spiller og spiller til de passerer mål-?linjen. Det gør vi ikke,« siger Kasper Hjulmand og tilføjer:

»Vi er stadig i en læringsproces. Sidste sæson var vi det hold i Danmark med suverænt flest afleveringer, men vi lukkede også flere mål ind, end vi gjorde i den sæson, vi blev mestre.«

Kasper Hjulmand fremhæver fejl i CL-kampene som symptomatiske:

»I det, vi kalder fase 1 og 2, som er det opbyggende spil nede fra eget felt og op til omkring midterlinjen, spillede vi i CL noget af det bedste spil overhovedet i sæsonen, men når vi overgik til fase 3, hvor det skulle gøre ondt på modstanderne, begik vi for mange fejl og boldtab. Her kan vi se på Tyskland og lære. Bayern og Dortmund har i den del af spillet nogle sindssygt effektive omstillinger og et meget direkte spil lige der. Den del vil vi prøve at tage til os.«

Form

Kasper Hjulmand om

Talentudvikling

- De systemer vi arbejder med og de mønstre, vi spiller efter på førsteholdet, dem har vi nu ført helt ned til vores U12-hold. Det handler både om økonomi og filosofi, når vi om fire-fem år håber at have vores egen talentafdeling som primære forsyningslinje. Vi henter allerede mange spillere derfra, og hvem ved. Måske kan vi stille et helt hold derfra en dag. Det giver en anden stolthed, identitet og økonomisk udbytte, når vi sælger en Jores Okore til Aston Villa, end hvis det er en spiller udefra. Og jo længere ned i rækkerne, vi kan føre vores systemer, jo lettere bliver de unge spillere at implementere på førsteholdet.

Den daglige træning

- Når vi lukker flere mål ind i sidste sæson end året før, så falder den jo tilbage på mig som træner. Det er derfor, at den daglige træning næsten er mere interessant for mig end kampdage. Det er til træning, man kan rette ting. Træne det igen og igen, så det ligger så meget på spillernes rygrad, at de ikke længere tænker over, at de gør det, men bare gør det. Det er derfor, at vi kommer til at øve omstillinger igen og igen, fordi det bliver et fokuspunkt for os i den kommende sæson samtidig med, at jeg overveje om en af grundene til, at vi lukkede flere mål ind skyldtes, at vi ikke var så faste i kødet omkring vores base - forsvarsspillet osv. Det giver en fascinerende prioriteringsopgave.

Dagens Gossip