Vickie Jo: Sæt nogle faste regler for dine børn

Sammen med sin mand Jesper Diget har 31-årige Vickie Jo datteren Malou Jo på knapt et år.

Hvad gør I for at få hverdagen til at hænge sammen?
- Når Jesper er hjemme fra arbejde, er han super god til at tage Malou Jo, så jeg kan få lavet mad til hende. Mens den ene bader hende, laver den anden mad. Fra klokken 18 til klokken 20 kører det hele i rutine. Jeg bryder mig ikke specielt meget om det, men det er nødvendigt, og jeg glædes over at opdage, at Jesper og jeg er det vildeste team. Det virker og gør tingene meget lettere.

- Min mor gav mig et godt råd: Vær på forkant med alt det, du kan. Få nu vasket de sutteflasker og få vasket det tøj dagligt, for lige pludselig har barn og mor en offday, og så er der ikke noget rent tøj og ingen rene sutteflasker, når du står og skal skynde dig ud af døren. Det skaber stress og irritation.

Læs også danseren Mie Moltkes tanker på mama.dk om at blive mor

Er I til grænser eller er I mere ’loose’ i jeres opdragelse?
- Jeg er selv opdraget med gammeldags værdier. Det er jeg super glad for. Min mand og jeg er heldigvis enige om opdragelse. Så vi er bestemt til grænser. For os er det vigtig, at lære Malou Jo ting som, at man ikke taler, når voksne taler. Man siger pænt goddag, når der kommer gæster. Og man spørger, om man må gå fra bordet.

- Malou skal lære, at der står ting fremme, hun ikke nødvendigvis må røre, og så skal hun fuldføre den sport, hun vælger at starte til, så hun ikke stopper efter tre gange, men følger hele forløbet. Til gengæld vil vi prøve at skabe et åbent hjem for hende, hvor alle vennerne kan komme, og hvor hun kan tale med os om alt.”

Hvad er det bedste råd, du har fået som mor?
- Faste regler! Husk, at dit barn ikke kender til noget, så det er dig, der har ansvar for at sætte rammerne. Jeg må tilstå, at jeg får røde knopper af dem, der konstant spørger deres to-årige om alt! Lad nu være, tag ansvar og sæt nogle regler og faste rammer.

- Ellers kommer børnene til at styre det hele. Jeg er selv opdraget i faste rammer, og det har jeg bestemt tænkt mig at følge i min opdragelse.

Hvad har det betydet for din karriere at få barn?
- Der er ingen tvivl om, at jeg fravælger nogle muligheder på arbejdsmarkedet i nogle år, når jeg vælger at få et barn. Som jeg ser det, er det super svært at have to karrierer med et barn, men vi har alligevel valgt, at vi begge gerne vil have en karriere. Så må vi se, hvordan det går! Det kræver utrolig meget planlægning og hjælp fra bedsteforældrene.

- Det har irriteret mig meget, at det altid er kvinden, der meget ofrer sin karriere til fordel for familien. Måske er det, fordi kvinden tit bliver glemt på arbejdsmarkedet, mens hun er på barsel. Så er det sværere for hende at komme tilbage.

- Modsat er jeg sikker på, at mødre kommer tilbage på arbejdsmarkedet med nye kompetencer. Der sker helt klart noget med os kvinder, når vi bliver mødre. Vi bliver mere fokuserede og stærke. Jeg har også fået øjnene op for, at arbejde ikke er alt, efter jeg har fået Malou Jo. Jeg elsker at arbejde og får en masse energi af det, men mine prioriteter har ændret sig. Min familie kommer først.

Sangeren Julie Berthelsen opdagede, at hun pludselig kunne alt, da hun var blevet mor. Læs mere på mama.dk

Hvordan holder I fast i jeres parforhold?
- Før min mand og jeg blev forældre var i hvert fald helt enige om, at vi ikke ville få problemer i vores parforhold. Men da vi ingen søvn fik, og vores baby skreg, så opdagede vi, at det kræver meget af parforholdet at få børn! Vi har også været der, haha! For Jesper og jeg betød det meget at tage ud og spise i tre timer uden Malou Jo, hvor vi fik talt sammen som par, som ægtefolk, som kærester og som team.

- Det bedste råd, jeg kan give til parforholdet generelt, er god kommunikation. Lad være med at tage de store diskussioner, når I er oppe i det røde felt. Det kommer der ikke noget konstruktivt ud af.

Af Frida Paustian, mama.dk/Newsdesk  Aller Media

Dagens Gossip