Videncenter: Landsbyer for demente skaber tryggere rammer

Skrevet af admin

27/08/2015

Dagens topnyheder

Embedsmænd fra danske kommuner er ifølge Jyllands-Posten rejst til den verdenskendte landsby for demente De Hogeweyk tæt på Amsterdam for at studere plejehjemmet, der en landsby med små haver, butikker, frisør og købmand.

Netop den slags landsbyer skaber trygge rammer og sikrer, at demente kan leve et liv som det, de havde, før de blev ramt af sygdommen, siger professor og leder af Nationalt Videnscenter for Demens, Gunhild Waldemar.

- Det særlige er, at det er et helt, lille samfund, hvor man indenfor trygge rammer kan gå til frisør eller ned for at købe ind.

- Det kan en person med demens også i dag, men de fleste købmænd og frisører er usikre på, hvordan man håndterer personer med demens. I landsbyen er købmanden særlig trænet, siger hun.

Ifølge Jyllands-Posten planlægger Odense Kommune efter hollandsk forbillede at bygge en decideret landsby for demente til 2-300 personer, som ventes at flytte ind i 2018.

Hos købmanden i De Hogeweyk er bleerne ifølge Jyllands-Posten henvendt til den ældre målgruppe, og det er netop et eksempel på, hvordan en landsby for demente kan være en god idé.

- Har man svær demens, har man ikke brug for selv at købe ind, men man har måske brug for fornemmelsen. De kan få hjælp med betaling eller særlige ordninger med betaling.

- Bor man i dag på almindeligt plejehjem, skal man ned i den almindelige by, som måske er langt væk, siger hun.

Landsbyen giver i højere grad end et plejehjem mulighed for at fortsætte livet, som man selv ønsker det, lyder det.

- I landsbyen kan man have et liv i værdighed og bedre fortsætte de interesser, man har haft før. Plejehjem er sværere at indrette fysisk individuelt til de demente.

- Det er en ny tankegang, og det er rigtig, rigtig spændende. Det er fornuftigt, at man får prøvet det af ét sted, før man bygger en hel masse byer, siger Gunhild Waldemar.

/ritzau/