Videnskab: Malaria-mirakelkur muligvis fundet

Skrevet af Videnskab.dk

21/12/2013

Dagens topnyheder

En ny gruppe af lægemidler kan måske i fremtiden gøre det af med alle typer af malariaparasitter.

Et hold af forskere har fundet frem til en stofgruppe, som ser ud til at kunne dræbe alle typer af malaria og i alle parasittens livsstadier. Det skriver Videnskab.dk.

Et af problemerne ved behandlingen af sygdommen, der hvert år inficerer mere end 200 millioner mennesker og dræber over 600.000, er, at eksisterende lægemidler generelt kun er målrettet én form for malaria, og at de stort set kun kan få has på parasitterne, der allerede befinder sig i blodbanen.

Når en myg inficeret med malaria stikker og derved overfører malariaparasitten til et menneske, bevæger parasitten sig gennem blodbanen mod leveren. Her inficerer den levercellerne, formerer sig, og nye parasitter bevæger sig ud i blodbanen, hvor de opformeres i de røde blodlegemer.

Læs også hos Videnskab.dk: Blodrester fundet i 46 millioner år gammel myg

På nuværende tidspunkt har forskerne kunnet behandle de to vigtigste typer af malaria, der rammer mennesker, falciparum og vivax, i mus i laboratoriet, og det ud til, at de med stoffet også kan ramme parasitter i leveren og forhindre, at de derfra kan forårsage senere sygdomsudbrud.

Men selvom det tegner godt, er der stadig lang vej igen, fortæller Michael Alifrangis, der er lektor på institut for International Sundhed, Immunologi og Mikrobiologi ved Københavns Universitet og forsker i, hvor godt malarialægemidler virker.

Læs også hos Videnskab.dk: Sådan ser det ud, når en myg stikker dig