Videnskab: Orm husker minder fra sit afhuggede hoved

Skrevet af Videnskab.dk

15/12/2013

Mest læste i dag

Forestil dig at få hovedet kappet af. Zing! Du er død. Slut, prut, finale. Sådan er virkeligheden dog ikke, hvis du er en fladorm af arten Dugesia japonica.

Deres hoveder gror frem igen efter en halshugning. Ikke nok med det; deres nye hjerner i deres nye hoveder husker ting, der burde være lagret i deres gamle ditto.

Det har været en bizar formodning siden forskere lavede forsøg med fladorm i 1960'erne. Flere har dog været af den overbevisning, at det må have været fejl i forsøgene, der medførte det mildest talt overraskende resultat.

Men forskere fra Tufts University i USA kan nu afvise, at der er tale om en fejl.

Artiklen forsætter under videoen:

De amerikanske forskere lærte et antal fladorme at finde føde i et åbent og lyst miljø, hvilket dyr af den art ellers naturligt ikke ville gøre. Dernæst - snip, snip - af med hovederne på de stakkels orme. 

Efter omkring 14 dage var hovederne vokset frem igen, og det viste sig til forskernes forbløffelse, at de nye hjerner fik dyret til at søge føde i de områder, de var blevet trænet til før halshugningen.

Den type opførsel er for kompliceret til at dyrene bare handler ud fra ren refleks.

Læs også hos Videnskab.dk: Din hjerne er lydhør under dyb søvn

Det er altså en indikation af, at bevidstheden og minder ikke bare lagres i hjernen, men også i nervesystemet eller musklerne. 

Forsøget, der udkom i tidsskriftet Journal of Experimental Biology i sommeren 2013, sætter nogle interessante perspektiver på menneskenes verden.

For eksempel mener forskerne, at deres forsøg kan have betydning inden for biomedicinsk behandling med stamceller hos patienter med hjernesvækkende sygdomme.

I og med ormene tilsyneladende opbygger en ny hjerne på resterne af minder fra det gamle nervesystem, giver for eksempel et spædt håb for, at hjerneskadede mennesker kan opnå noget lignende.

Læs også hos Videnskab.dk: Hjerneskadede husker følelser trods hukommelsestab