Videnskab: Tre kopper kaffe om dagen er sundt for dig

De fleste af os har prøvet det i hvert fald én gang i løbet af livet. Mange af os gør det næsten hver dag. En del kan slet ikke leve uden. Måske gør du det lige nu?

Det er selvfølgelig danskernes yndlingssport - at hælde kaffe i gabet - vi snakker om. Og det er ikke en underdrivelse at sige, at vi danskere elsker kaffe; faktisk har vi sikret Danmark intet mindre end en fjerdeplads i kaffeforbrug pr. indbygger på globalt plan.

Af samme grund besluttede Vidensråd for Forebyggelse sig sidste år for at udgive en rapport, som samlede al eksisterende forskning af relevans om kaffe og en række vigtige folkesygdomme. Og det var et budskab, vi kunne lide: Kaffe er sundt!, skriver Videnskab.dk.

Men – der er altid et men. Der er også tilfælde, hvor kaffen er knap så god for os, og i øvrigt ved vi slet ikke, hvorfor kaffe er sund. I det følgende får hovedforfatteren lov til at uddybe pointerne i kafferapporten:

»Det var vigtigt for os at få punkteret nogle af de myter, der har været omkring kaffe, og det har vi gjort. Kaffe giver for eksempel ikke kræft eller bøvl med hjertet. Men der er også situationer eller tilstande, hvor man skal være lidt varsom med kaffeindtagelsen, og man skal passe på, at det ikke bare bliver en positiv salmesang om kaffens gavnlige effekter,« siger professor og overlæge Kjeld Hermansen.

Læs også hos Videnskab.dk: Kaffe og sundhed: Forskerne svarer på læsernes spørgsmål

I rapporten gik nogle af de mest positive konklusioner på, at moderate mængder kaffe kan have sundhedsfremmende effekter. Tre-fire kopper dagligt er forbundet med:

1. En nedsat risiko for at udvikle type 2-diabetes og Parkinsons sygdom med hele 25 procent.

2.Den sorte drik kan desuden reducere risikoen for blodprop og blødning i hjernen med 10 procent.

3. Sidst men ikke mindst ser den også ud til at have en gunstig effekt på Alzheimers ogdepression.

»Faktisk er der i rapporten en række studier, som antyder, at nogle kræftformer ikke udvikles i samme grad, som hos os dem der ikke indtager kaffe,« siger Kjeld Hermansen, der til daglig arbejder ved Institut for Klinisk Medicin og Medicinsk Endokrinologisk Afd., Aarhus Universitetshospital.

Læs også hos Videnskab.dk: Cola, kaffe eller energidrik – hvad virker bedst?Sk

Skrevet af Charlotte Price Persson.

Dagens Gossip