Videnskabsfolk i hård kritik af forventet klimaaftale

Skrevet af admin

11/12/2015

Mest læste i dag

De videnskabsfolk, der til daglig forsker i klimaforandringer, er dybt bekymrede over den klimaaftale, som forhandlere fra hele verden er tæt på at blive enige om på klimatopmødet COP21 i Paris.

Aftalen ser ud til ikke at blive vidtgående nok, og den underbygger ikke sine egne mål med en tilstrækkelig indsats, mener fem videnskabsfolk, der på stribe på en pressekonference fredag i Paris langer ud efter aftalen.

Den britiske klimaforsker Kevin Anderson siger, at den globale klimaaftale, der tegner sig, vil være dårlig for verdens fattigste og mest sårbare lande.

- For dem befinder den nuværende tekst sig et sted mellem farlig og dødsensfarlig, siger Kevin Anderson.

Han mener i det hele taget, at det aftaleudkast, som det franske formandskab for topmødet fremlagde torsdag aften, er dårligere end resultatet fra klimatopmødet i København i 2009, der ellers betragtes som en stor fuser.

Den tyske klimaforsker Hans Joachim Schellnhuber har overværet mange slutforhandlinger på klimatopmøder, og han siger, at "den næstsidste tekst er altid stærkere end den sidste".

- Så det kan være, at teksten bliver svagere end nu, og det vil selvfølgelig ikke være foreneligt med videnskaben, siger Schellnhuber.

Den globale klimaaftale ventes at støtte målet om at holde klodens temperaturstigning pænt under to grader og desuden en hensigtserklæring om en stigning på højst 1,5 grader.

Den svenske klimaforsker Johan Rockström fra Stockholms Universitet siger, at verdens rigeste lande skal stoppe med at bruge fossile brændstoffer fra 2030, hvis målet om 1,5 grader skal nås.

- Vi skulle slukke lyset mandag morgen efter COP 21 for at have en ordentlig chance for at nå den omstilling. Det er et meget ambitiøst mål, siger han.

Den norske klimaforsker Steffen Kallbekken siger, at når den nye klimaaftale formentlig træder i kraft i 2020, vil verdens lande have ramt loftet for, hvor mange fossile brændstoffer der må bruges, hvis de 1,5 grader skal lykkes.

- Så når vi begynder at sigte efter målet, vil vi formentlig allerede have passeret de udledninger, der ville gøre os i stand til at nå målet, siger han.

Frankrigs udenrigsminister, Laurent Fabius, der er formand for klimatopmødet, vil lørdag klokken 9 fremlægge en ny tekst, som han håber, at alle lande senere lørdag vil godkende som klodens nye klimaaftale.

/ritzau/