Video-dommere på vej i hele landet

Fængslede skal ikke længere fragtes fra by til by for at se en dommer i fem minutter. Snart kan retsmødet klares på video, når det skal besluttes, om en varetægtsfængsling skal opretholdes.

På den måde kan politiet spare ressourcer, fortæller Inge de Neergaard, chefkonsulent i Domstolsstyrelsen.

- Politiet har en stor transportopgave med at køre varetægtsfængslede rundt på landevejene. Og det undgår man.

Hvert år bliver der gennemført omkring 17.000 fristforlængelsessager, hvor en dommer skal bestemme, om en varetægtsfængsling skal opretholdes. I mange tilfælde sker det ved, at politiet skal køre fangen fra arresthuset til retten til et kort retsmøde.

- Det er jo sådan, at bare fordi man har begået noget kriminelt i København, og det er dér, ens sag skal for retten, så kan det være, der ikke er plads i en arrest i København, fortæller Inge de Neergaard.

Når retsmødet i stedet kan klares på video, kan der blive sparet 30 millioner kroner om året. Videoudstyret skal sættes op i 56 retssale og 150 arresthuse og ventes at være helt kørende i 2016.

Men allerede i 2010 startede et pilotprojekt, hvor der blev sat videoer op i retten i Sønderborg og i Esbjerg, hos anklagemyndigheden i Syd- og Sønderjyllands politikreds og i fire arresthuse.

I Sønderborg synes dommer Leon Fredgaard, at videoafhøringerne har fungeret upåklageligt

Når man udelukkende skal tage stilling til, om varetægtsfængslingen skal opretholdes, synes han umiddelbart ikke, det går ud over retssikkerheden.

Også forsvarsadvokat Hans Christian Sibbesen, synes, det fungerer godt

- Jeg mener ikke, at resultatet afviger fra det, man ville have haft, hvis man var samlet i retten. Den dag, hvor skyldsspørgsmålet skal afgøres, sidder man jo ansigt til ansigt.

Forsvarsadvokat og formand for Landsforeningen Krim, Claus Bonnez, er anderledes kritisk overfor videoafhøringerne.

- Det er krænkende for mennesker, at deres retssag bliver regnet for så lidt, at de bare kan sidde ude i fængslet og kigge med. Det, at man sidder overfor en dommer, giver en helt anderledes mulighed for at være med i sin egen sag.

/ritzau/

Dagens Gossip