Video: Mærkater ved kloakriste skal hjælpe fisken

Et nyt projekt - Hjælp fisken - skal forebygge, at borgere og virksomheder leder terpentin, sæbe og andre miljøskadelige stoffer ud i Dalby Møllebæk via regnvandsristene, skriver Kolding Kommune i en pressemeddelelse.

Det er så let at tømme spanden med beskidt vand ud i kloakristen langs vejen, når man har renset sine beskidte malerpensler eller vasket vinduer. Men det er en rigtig dårlig ide, for vandet løber ofte direkte ud i et vandløb og skader dyrelivet.

- Tidligere lærte vi jo, at man skulle hælde det beskidte vand i kloakken, så det endte på renseanlægget. Men sådan er det ikke længere. I dag leder de fleste regnvandsriste vandet direkte ud i vandløb, og her gør maling, olie, sæbevand og kemikalierester stor skade. Derfor laver vi nu et forsøgsprojekt for at se, om vi kan standse udledning af miljøskadelige stoffer fra borgere og virksomheder via en målrettet kampagne, siger byrådsmedlem Lis Ravn Ebbesen fra Plan- og Miljøudvalget.

Læs også: Starbucks åbnet i Kolding

Ved hovedparten af de godt 1.100 regnvandsriste, som fører ud i Dalby Møllebæk, bliver der sat mærkater op med opfordring til at hjælpe fisken.

Kemi skader livet i bæk igen og igen

Dalby Møllebæk er kendt som et af kommunens allerbedste bynære vandløb, hvor der burde være et mylder af liv. Men desværre oplever kommunens miljøafdeling ofte, at dyrelivet igen og igen bliver alvorligt skadet på grund af udledninger via regnvandsristen.

- Insekter som vårfluer, døgnfluer, slørvinger og guldsmede bliver slået ihjel eller forsvinder på grund af udledningerne, og herved mister ørrederne deres fødegrundlag, og vi får ikke opbygget en sund og gydende bestand af fisk, fortæller miljøtekniker Birgitte Braae Andresen, Kolding Kommune.

Læs også: Fandt 8000 kroner og leverede dem tilbage

I løbet af det næste halve år vil Kolding Kommune holde ekstra øje med livet i Dalby Møllebæk for at se, om kampagnen har nogen effekt. Herefter vil er blive taget stilling til, om projektet skal udvides til resten af kommunen.

Sådan kan du hjælpe fisken

• Regnvandsristen langs vejen er kun til regnvand – og vand uden kemikalier

• Sæbevand skal skylles ud i toilettet eller vasken

• Maling, olie og kemikaliester skal afleveres på genbrugspladsen

Se videoen nedenunder...

Dagens Gossip