Videooptagelser fra Syrien skal overbevise Kongressen

CNN er kommet i besiddelse af 13 forskellige videooptagelser, der ifølge TV-stationen er blevet vist til de amerikanske politikere i Senatets efterretningskomité for at overbevise dem om, at et internationalt militærangreb mod Syrien er berettiget.

Videooptagelserne stammer fra det angreb, der fandt sted mod forstæder til Syriens hovedstad, Damaskus, den 21. august. Ifølge CNN har Barack Obamas administration oplyst til senatorerne, at optagelserne er blevet verificeret af efterretningstjenester.

Angrebet, der ifølge USA og flere andre lande blev udført af syriske regeringstropper, har rejst et kritisk spørgsmål, som Kongressen ventes at tage stilling til i den kommende uge: Er en international militæraktion mod det syriske styre berettiget?

En del af videooptagelserne blev allerede kort efter angrebet lagt ud på videodelingstjenesten YouTube, men de optagelser, der blev vist til komitéen, betragtes som særligt vigtige, da deres autenticitet er blevet blåstemplet af efterretningstjenester.

Optagelserne kan få afgørende betydning for administrationens forsøg på at overbevise kongresmedlemmerne om at stemme for Barack Obamas angrebsplaner mod Syrien, sagde det tidligere kongresmedlem Bill Richardson lørdag til CNN:

»Videooptagelserne vil gøre amerikanerne bevidste om, at dette ikke bare er en intervention, men at det er et militært angreb for at stoppe denne form for grusomhed«.

Formanden for Senatets efterretningskomité, Dianne Feinstein, deltog i mødet og har set videoerne. Hun foreslår, at alle medlemmer af Senatet og Repræsentanternes Hus skal se dem og har besluttet at stemme for et angreb, trods modstand fra de amerikanske borgere.

»Men ser du, de ved ikke, hvad jeg ved,« sagde Dianne Feinstein til CNN lørdag.

Præsident Barack Obama sagde ifølge BBC ligeledes lørdag, at han har fuld forståelse for, at amerikanerne »er trætte efter et årti med krig«. Han insisterede igen på, at der ikke vil blive tale om en »endeløs intervention« som i Irak og Afghanistan:

»Men vi er USA. Vi kan ikke vende det blinde øje til billeder som dem, vi har set komme ud af Syrien«.

Omkring 200 demonstranter samledes lørdag ved middagstid amerikansk tid foran Det Hvide Hus for at protestere mod et angreb på Syrien. Demonstrationen var en af flere planlagte i en række amerikanske byer lørdag.

Mandag, hvor Barack Obama giver interview til seks TV-stationer om Syrien, er der planlagt en større demonstration i Washington D.C., skriver Reuters.

Kongressen vender tilbage fra ferie mandag, og en afstemning om Syrien står øverst på kongresmedlemmernes dagsordener.

Dagens Gossip