Videregående uddannelser fyldes til bristepunktet

I takt med at landets videregående uddannelser optager rekord mange studerende, vokser behovet nemlig for, at uddannelserne omstiller sig, forklarer professor ved Uddannelsesstudier på Roskilde Universitet, Henning Salling Olesen.

»Der er ingen tvivl om, at grænsen for antallet af optag på universiteterne er ved at være nået. Der eksisterer et ønske om at støtte en målsætning om at øge uddannelseskapaciteten, og blandt andet derfor har man oplevet en meget stor udvidelse i løbet af de senere år,« siger han og uddyber:

»Der er ingen tvivl om, at det faktiske antal optagede studerende er med til at spænde buen meget hårdt. Det kan i sidste ende føre til både kvalitetsfald og forringelse af studiebetingelserne,« siger han.

I år fik flere end 60.000 studerende en studieplads på en videregående uddannelse. Det er fire procent mere end i 2012, som også var rekordår.

»Hvis man skal klare en hurtig vækst i antal studerende på uddannelserne, så må man gribe til forskellige løsninger i en periode. Vi ved allerede, at visse studerende indkaldes til eksamen i weekenderne, ligesom undervisningen andre steder ligger om aftenen. Det er en måde at håndtere en omstilling på, som man vil opleve mere af i fremtiden,« siger Palle Rasmussen.

På Aalborg Universitet har man lejet sig ind på to etager i et indkøbscenter, som i dag anvendes til undervisning. Det er man blevet nødt til, fordi der ikke længere er plads på universitetets matrikel, forklarer Palle Rasmussen.

»Fra nu af handler det særligt for universiteterne om at finde løsninger på de problemer, der opstår i kølvandet på det faktum, at man optager flere studerende. Det burde ikke være umuligt, men der skal arbejdes for det,« forklarer han.

Dagens Gossip