Vidste du: Grisen er et intelligent pattedyr

Grisen er et af de mest intelligente pattedyr. Det skyldes både, at den har en forholdsvis stor hjerne, og at hjernens cortex er veludviklet med relativt mange folder, som øger hjernebarkens overflade og dermed dens ”kapacitet”.

Hvis en gris lukkes ud fra en grisesti og ud i det fri, går der blot få dage, før den gør det som grise i naturen nu engang gør – den bruger sin tryne til at få stillet sin nysgerrighed med. Det fortæller dyrlæge og indehaver af sitet grisensverden.dk Astrid Ruegaard til Apropos på P1.

- Der er måske sket en vis selektion i avlen for bestemte egenskaber hos grisen, men stort set er adfærden for de grise vi kender fra de danske svinestalde, fuldstændig den samme som grisen for 1000 år siden, forklarer hun.

Grisen bruger trynen til rode-adfærden. Den bruger 6-8 timer om dagen til at finde mad og informationer.

Et britisk forskningsprojekt fra 2002 konkluderede, at der var stor forskel på grisens behov. Det var eksempelvis behovet for at bruge løs af evnerne og udfoldelsen af deres naturlige adfærd i moderne effektive stalde.

Bremses grisenes normale adfærd, bliver de stressede og frustrerede. Det giver sig udslag i sygelig og abnorm adfærd – eksempelvis hale- og ørebid.

Grise, der lever frit i naturen, kan blive op til 30 år gamle.

Dagens Gossip