Vikarboom tegner lyst for dansk økonomi

Flere og flere danskere får et midlertidigt job. I løbet af det seneste år er antallet af vikarer på det danske arbejdsmarked steget med over syv procent, skriver Avisen.dk.

Udviklingen i vikarbranchen tyder på fremdrift i dansk økonomi.

- Det er en indikator for, at det begynder at gå bedre på arbejdsmarkedet, siger direktør Lars Andersen fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd til Avisen.dk.

Fra 2012 til 2013 er antallet af vikarer på det danske arbejdsmarked steget fra 20.900 til 22.400, viser en ny analyse, som Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har lavet for HK/Privat.

I samme periode har vikarbureauet Adecco Danmark oplevet en stigning i vikarer i arbejde på 40 procent.

Fagforeningen HK/Privat, der organiserer kontoransatte, betragter stigningen i vikarjob som udtryk for, at det omsider lysner på det danske arbejdsmarked.

- Man skal ikke overfortolke tallene. Men vikarbranchen er meget konjunkturfølsom og fik et styrtdyk fra godt 30.000 til under 20.000, da krisen satte ind i 2008. Derfor er det et tegn på, at det går fremad økonomisk, siger formand Simon Tøgern.

Ifølge Adecco Danmark skyldes udviklingen, at der i øjeblikket bliver skrevet mere i de danske ordrebøger end tidligere.

- Virksomhederne skal lige være sikre på, at det ikke er sådan en enlig svale med nogle gode måneder, men at det er en vækst, der sætter sig fast. De vælger så at bemande med vikarer, indtil de ved, om væksten er kommet for at blive, siger Susan Nørgaard.

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd bekræfter, at det er vikarerne, der ryger først ind, når det går godt. Og at det er dem, der ryger først ud, når det går skidt.

- For en virksomhed er det en større investering at skulle ansætte en medarbejder end at tage vikarer ind. Det er en buffer inden for beskæftigelse, siger Lars Andersen.

/ritzau/

Dagens Gossip