Vikarbranchen nyder godt af forsigtige virksomheder

Skrevet af admin

12/07/2016

Mest læste i dag

Beskæftigelsen er steget uafbrudt siden efteråret 2013. I løbet af årets første tre måneder er det især vikarbranchen, der har klaret sig godt.

Det er en af overskrifterne i en analyse af det danske arbejdsmarked fra Dansk Erhverv.

I første kvartal af 2016 steg antallet af fuldtidsbeskæftigede med 1208 i vikarbranchen. Bedringen skyldes ifølge underdirektør Geert Laier Christensen, at dansk økonomis march fremad er en forsigtig en af slagsen.

- Mange virksomheder er i en situation, hvor der er en del usikkerhed om, hvordan udviklingen kommer til at se ud. Det betyder, at mange virksomheder gerne vil have fleksibel arbejdskraft, og det er vikarbranchen, siger han.

I nogle brancher kan være svært at finde kvalificeret arbejdskraft i rette tid, hvilket giver efterspørgsel hos vikarbureauerne, lyder en anden forklaring.

Geert Laier Christensen frygter ikke, at flere vikarer skaber en boble eller et uholdbart jobmarked.

- Hvis vi sammenligner med andre lande, er antallet af vikarer i Danmark meget lavt. Og den her stigning er slet ikke en eksplosion i forhold til det samlede arbejdsmarked, siger underdirektøren.

Vikarerne fylder stadig meget lidt på det danske jobmarked. Ifølge Dansk Erhverv udgør vikarer under en procent af den samlede arbejdskraft.

En anden branche, der har haft et glimrende første kvartal, er restaurationsbranchen. Ifølge analysen blev der her skabt 879 flere job. Det er der to årsager til, lyder analysen fra Geer Laier Christensen.

- Det skyldes det stigende privatforbrug. Og desuden oplever vi en forskydning hos forbrugerne. Det kan ses negativt på detailhandlen, mens der bruges flere penge på restaurantbesøg og andre såkaldte services, eksempelvis rejser, siger han.

I den helt anden ende lå mejerierne, der var den branche, hvor beskæftigelsen faldt allermest. Tilbagegangen lød på 2,1 procent. Faldende mælkepriser er den store synder, lyder det i analysen.

I maj lå den samlede bruttoledighed i Danmark på 4,3 procent.

/ritzau/