Vikingeskat fundet på nordjysk mark

Størstedelen af skatten består af korsmønter, der stammer fra den sidste del af kong Harald Blåtands regeringstid i slutningen af 900-tallet. Ifølge museumsinspektør Sidsel Wåhlin fra Vendsyssels Historiske Museum er der tale om et opsigtsvækkende fund.

»Korsmønter er ikke noget, vi finder hver dag, og så stor en mængde er helt exceptionelt. Vi har slet ikke så store skattefund fra den periode i det nordlige Jylland,« siger hun til Radio24syv.

Skatten blev opdaget af tre nybagte amatørarkæologer fra Strandby: 16-årige Peter Stokbro Larsen, hans storebror Michael og deres kammerat Tobias Wiis. Da de fandt de første spor af skatten, havde de kun et halvt års erfaring med metaldetektorerne bag sig.

»Man skal være meget tålmodig. Folk går i 20 år uden at gøre sådan et fund. Det er også specielt, for Vendsyssel er ikke kendt for de store fund. Vi havde ikke regnet med, at der skulle være noget specielt her,« siger Michael Stokbro Larsen til Radio24syv.

Han beskriver udgravningen af de mange sølvmønter som en følelsesmæssig rutsjebane.

»Det, at metaldetektoren bipper, er én ting, men at man pludselig står med en genstand, der er over 1.000 år gammel, og ikke er blevet set, siden den blev gravet ned for så mange år siden, er helt fantastisk,« siger amatørarkæologen.

Skatten vil i første omgang blive udstillet på Vendsyssel Historiske Museum, inden den skal videre til Nationalmuseet i København. Her er seniorforsker Jens Christian Moesgaard heller ikke i tvivl om, at der er tale om et ganske særligt fund.

»Videnskabeligt er mønterne meget værd. De vil selvfølgelig også have en vis værdi for samlere, men de tilhører samfundet som danefæ,« understreger han.

Dagens Gossip