Vilde adgangskrav skaber ens studerende

Det frygter ph.d. studerende og fellow ved Aarhus Universitet Michael Lind Mortensen. Han underviser til daglig flere af de unge, der kan prale af et karaktergennemsnit på over 11, og han er bange for den grå masse, de mange studerende med ens evner vil skabe.

»Når man sætter så høje krav, som et karaktergennemsnit på 11,9 er, så sorterer man også mennesketyper fra. Hvis formålet med at læse på universitetet er, at man skal specialisere sig og have en passion for noget bestemt, så er studerende med høje karaktersnit ofte en modsætning hertil, fordi de netop er lige gode til matematik som oldtidskundskab. Derfor risikerer man et studie fyldt med generalister, der alle er gået efter de allerhøjeste karakterer, og derfor ikke nødvendigvis er kommet ind på studiet, fordi de brænder for det,« siger han.­

Den holdning deler Camilla Schwalbe, forbundsformanden for Dansk Socialdemokratisk Ungdom (DSU). Hun har derfor foreslået regeringen at hæve optaget via kvote to på de videregående uddannelser fra de nuværende 10 procent til 50 procent.

»Størstedelen af de unge med tårnhøje karaktersnit har haft et ensidigt fokus på uddannelse og karakterer, men det kommer til at devaluere andre værdier, som udenlandsrejser, praktik og erhvervserfaring, som vi mener bør vægte lige så højt som karakterer. Sådan ser det ud alle andre steder end i uddannelsessystemet, og det skal laves om,« siger hun.

Medicinstudiet på Syddansk Universitet i Odense er en af de uddannelser, der har eksperimenteret med optag via kvote to, og 50 procent af deres studerende er således fra kvote to. Det har ifølge leder af universitetets pædagogiske institut Birgitta Wallstedt sænket frafaldsprocenten markant, og ud fra eksamensresultater klarer de sig bedre end studerende fra kvote et.

Men Birgitta Wallstedt er dog betænkelig ved forslaget om at hæve optaget på alle uddannelser.

»Det er en god ide at hæve det generelle kvote to-optag, men jeg er betænkelig ved at sige, at alle skal optage 50 procent. Det er i stedet vigtigere, at det enkelte studie definerer præcis, hvilke kvaliteter de leder efter i en studerende, og det kan sagtens være, at man søger den kvalitet, der gør, at studerende får 12-taller på stribe,« siger hun til Berlingske.

Dagens Gossip