Vildt: Edderkoppens spind består af sur sirup

Edderkoppens evne til at producere spindelvæv har været genstand for beundring og forundring blandt alverdens kemikere og materialeteknologer i lang tid. Det er et mysterium, hvordan selve tråden helt præcist bliver til inde i edderkoppen.

Daniel Otzen, professor ved Aarhus Universitet, har nu fundet ud af, hvordan denne proces forløber. Det skriver Videnskab.dk:

»Edderkoppen producerer et produkt, der er stærkere end stål, ved hjælp af et flydende stof den bevarer i sin krop. Det er egentlig ret fantastisk og viser, hvor fascinerende naturen virker,« siger den begejstrede professor.

Man vidste i forvejen, at processen starter i edderkoppens såkaldte silkekirtel. Her gemmer den en flydende sirup-lignende masse, der hovedsageligt består af proteiner.

Læs også hos Videnskab.dk: Derfor har edderkopper så mange øjne

Når edderkoppen vil producere sit spind, transporterer den massen gennem en kanal, der munder ud i spindelvorten, som er det sted på edderkoppens bagkrop, hvor det færdige spindelvæv bliver skudt af sted. Den samlede proces varer under et sekund.

Forskerholdet, som Daniel Otzen var en del af, undersøgte, hvordan den flydende, proteinholdige masse omdannes til tråd. Ifølge deres studie tyder det på, at svaret ligger i sirup-massens surhedsgrad.

Forskerne fandt ud af, at det færdige spind er mere surt end den flydende masse, der befinder sig i edderkoppens silkekirtel til at begynde med. Det færdige spind har med andre ord en lavere pH-værdi end den oprindelige masse, det er lavet af.

Læs også hos Videnskab.dk: Edderkoppe-hanner giver gaver for at få sex

Når en masse bliver mere sur, betyder det, at massen indeholder flere protoner. Daniel Otzen forklarer, at disse protoner er afgørende for, at massen går fra flydende til fast stof. Protonerne medvirker nemlig til, at proteinerne i massen binder sig med hinanden, og forskerne har nu fundet ud af, hvordan det mere præcist foregår.

»Når nogle af proteinerne i massen optager protonerne, bliver proteinerne positivt ladede. Det gør dem så at sige 'bindingsparate' med de andre proteiner. Hvert protein finder derfor en 'dansepartner', de kan bindes sammen med. Derfor bliver det flydende stof fast, og derfor bliver den siruplignende masse til færdigt spind,« siger han.

Læs også hos Videnskab.dk: De flotteste mikroskopbilleder: kødædende havplante og flagermusefoster

Af Videnskab.dk.

Dagens Gossip