Vilhelmsen: Ældreplejen skal løftes på finansloven

Regeringen er klar med et større beløb, der skal forbedre ældreplejen i landets kommuner.

Det fastslår socialminister Annette Vilhelmsen (SF), som dermed melder ud på et af de helt centrale omdrejningspunkter for dette års finanslov.

- Vi skal sikre en god og værdig ældrepleje, hvor vi både løfter kvaliteten og sætter ind, hvor behovet er størst. I forhold til finansloven er vi som regering klar til at give flere penge til ældreområdet. Det drøfter vi nu med Enhedslisten, siger Annette Vilhelmsen til Ritzau.

Meldingen kommer, dagen efter at Enhedslisten beskyldte regeringen for at nøle og ikke være villig til reelt at forhandle om blandt andet minimumrettigheder til ældre borgere.

Dermed kan det tolkes som et signal til Enhedslisten om at besinde sig og komme til forhandlingsbordet.

Annette Vilhelmsen ønsker dog ikke at løfte sløret for, hvor mange penge der er tale om, fordi Enhedslisten og regeringen fortsat er i gang med forhandlingerne.

- Jeg kan bare sige, at vi er klar til at give mange penge. Det helt afgørende for regeringen er, at vi sender dem hen, hvor behovet er størst, siger Annette Vilhelmsen.

En undersøgelse viste i sidste uge, at hver fjerde hjemmehjælpstime er blevet skåret væk i løbet af de seneste fire år. Det har forstærket Enhedslistens ønske om at indføre minimumrettigheder for ældre med dette års finanslov.

Rettighederne vil blandt andet betyde, at alle landets kommuner skal forpligtes til at sikre de ældre borgere et bad to gange om ugen, rengøring hver 14 dag og en årlig hovedrengøring.

Annette Vilhelmsen ønsker ikke at svare på, om minimumrettigheder er udelukket som del af dette års finanslov, men siger:

- Det er den enkelte kommune, der fastsætter principperne for, hvor ofte ældre skal tilbydes hjemmehjælp og hovedrengøring, og hvor ofte beboere på plejehjem skal tilbydes bad. Det princip vil regeringen gerne holde fast i, siger Annette Vilhelmsen.

Hun kalder det uacceptabelt, at ældre kan komme til at sidde i en våd ble, fordi personalet ikke kan få vagtplanen til at gå op.

- Det er soleklart, at der er behov for flere penge til de ældre og for at kunne sige, hvad god og værdig ældrepleje er, siger Annette Vilhelmsen.

Hun forventer, at regeringen og EL bliver enige om finansloven - uanset at der er kommunalvalg den 19. november.

/ritzau/

Dagens Gossip