Vilhelmsen efterlyser politisk aktivisme hos danskerne

»Jeg tror, vi på mange områder kunne skabe bedre sammenhængskraft, hvis flere danskere vil engagere sig og blive aktive – i politik, i sociale projekter, i foreninger, i NGOer, i fagbevægelsen – eller selv organiserer sig på nye og anderledes måder. Det gælder både lokalt, nationalt, ja sågar globalt – demokratiet styrkes, hver gang mennesker møder andre mennesker på en ordentlig måde,« sagde partilederen i sin tale i Allinge.

Hun henviste til en analyse fra LOs ugebrev A4 for et par uger siden, der fik »advarselslamperne hos mig til at blinke« med konklusionen: Danske unge er blandt de allermest uinteresserede i at engagere sig politisk.

»Det kan selvfølgelig ses som en tillidserklæring til et velfungerende demokrati. Men det stopper samtidig tilførslen af ny næring til vores demokratiske model. Vi risikerer ganske enkelt, at udviklingen går i stå. Demokrati lever af at blive brugt og af holdninger, der brydes. Vi har derfor en stor opgave i at få især de unge til at deltage og tage ejerskab til demokratiet,« sagde Annette Vilhelmsen, der samtidig luftede SFs årelange mærkesag om at åbne op for forsøg med valgret til 16-årige. Det vil kunne give »næring til demokratiet«, mener hun.

»Jeg efterlyser en ny politisk aktivisme, som ikke kun handler om at skrive blogs og kommentarer, »likes« eller det modsatte på Facebook. Jeg vil have diskussioner, hvor man kan tale, mens man tænker, og tænke, mens man taler. Hvor andet end DJØF-segmentet kan ytre sig og bidrage - fordi vi har noget andet at bidrage med,« sagde SF-lederen, der også kom med en opfordring til Venstres leder:

»Kære Lars Løkke! Kom ud af elfenbenstårnet, giv danskerne svar og stå på mål for din politik. Det ville være kærkommen politisk aktivisme.«

Senere fredag er det statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen (Ø), der hver især går på talerstolen på Bornholm.

Dagens Gossip