Vilhelmsen lider nederlag om offentlighedslov

SF skal kæmpe for at få ændret offentlighedsloven, så der bliver bedre adgang til aktindsigt.

Det står fast, efter at 167 SF'ere på SF's landsmøde stemte for en udtalelse, som gør op med dele af den udskældte offentlighedslov.

Flertallet på SF's landsmøde har konkret besluttet, at partiet skal "arbejde for at fjerne de dele" af offentlighedsloven, som "indskrænker demokratiet".

Dermed led SF-toppen med Annette Vilhelmsen i spidsen et nederlag kort før afslutningen af SF's landsmøde. Det såkaldte redaktionsudvalg - det havde Annette Vilhelmsen som medlem - havde vedtaget, at forslaget skulle forkastes.

Men det forhindrede et flertal på landsmødet. I udtalelsen fra SF's landsmøde kommer det nu i stedet til at fremgå, at:

"SF er skeptiske over for forslaget til en ny offentlighedslov. Folkestyre betyder, at offentligheden skal kunne kontrollere magthaverne, og SF har som mål at skabe mere gennemsigtighed og mere åbenhed. For SF betyder et demokratisk retssamfund, at borgerne har nem adgang til indsigt i lovgivningsarbejdet.

Forslaget til offentlighedslov indeholder forbedringer, men også elementer der mørkelægger dele af den politiske proces. SF støtter alle skridt i retning af mere åbenhed, og vil arbejde for at fjerne de dele som indskrænker demokratiet."

På landsmødet har flere SF'ere talt skarpt imod de indskrænkninger af åbenheden, som de mener offentlighedsloven er udtryk for.

Kristen Touborg, der repræsenterede SF i Folketinget fra 1994 til 2011, fik stort bifald fra SF-baglandet, da han gik på talerstolen:

- Det der ligger på bordet er ikke godt nok. Jeg ved godt, at vi har indgået en aftale med regeringen, og aftaler skal overholdes, men betalingsringen var også regeringens politik, og den blev alligevel ikke gennemført.

- Så kan vi vel også godt lade være med at gennemføre det her, lød det fra Kristen Touborg til stort bifald fra SF'erne i salen.

/ritzau/

Dagens Gossip