Villaejere hyrer polske arbejdere til 83 kroner i timen

Skrevet af admin

25/04/2016

Dagens topnyheder

For den polske byggearbejder i Danmark er der stor forskel på lønnen, alt efter om arbejdet udføres på en dansk villavej eller på en større byggeplads.

Hvis polakken arbejder på en dansk villavej, er lønnen i gennemsnit 83 kroner i timen. Modsat er gennemsnitslønnen på en større byggeplads 123 kroner i timen.

Det viser en rapport fra Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier (Faos) på Københavns Universitet, skriver Finans.dk og Politiken.

- Vores rapport viser, at der - groft tegnet - er et todelt arbejdsmarked i byggeriet med arbejde på villavejene kontra de store byggepladser.

- Overskriften er, at det er social dumping, når hr. og fru Jensen laver en aftale med en håndfuld polakker, forklarer Søren Kaj Andersen, leder af Faos, til Finans.dk.

I rapporten beskrives det også, at den lave løn til polakker kun er mulig, fordi deres ophold i Danmark er midlertidig.

Boede de i Danmark, ville de høje leveomkostninger tvinge dem til at kræve mere i løn. Ifølge undersøgelsen køber 81 procent af de polske arbejdere deres daglige fornødenheder i Polen, skriver Politiken.

Rapporten er lavet for fagforeningen 3F og brancheorganisationen Dansk Byggeri. Hos 3F er man ikke begejstret for rapportens fund.

- Rapporten viser, at der er tale om udbredt social dumping af udenlandsk arbejdskraft, og det er urimelig konkurrence for danske håndværkere, der ikke kan leve af sådan en løn, siger Palle Bisgaard, der er næstformand i 3Fs byggegruppe, til Finans.dk.

Administrerende direktør i Dansk Byggeri, Lars Storr-Hansen, mener, at rapporten, der bygger på 114 interviews med polakker og 51 tyskere i byggebranchen, konkluderer på et spinkelt grundlag.

Den viser dog, at villaejerne "gerne bruger penge på speltboller, men ikke overenskomstforhold for dem, de hyrer", siger han ifølge Finans.dk

/ritzau/