Vilmhelmsen skifter mening om Syrien-angreb

Når SF nu er klar til at blåstemple en krig mod Syrien uden et FN-mandat, er det nok i overensstemmelse med partiets principprogram, men ikke partiformandens tidligere holdning.

Partiformand Annette Vilhelmsen har netop krævet et sådant mandat. Senest i forbindelse med formandsvalget i oktober 2012, hvor Annette Vilhelmsen slog fast, at hun ikke var klar til at sende danske soldater i krig uden FN's mandat.

I dag erkender partiformanden, at hun ser anderledes på spørgsmålet, skriver Information.

- Der er ingen tvivl om, at jeg har fået en mere nuanceret opfattelse af muligheden for militær intervention i tilfælde af overgreb på civilbefolkningen. Jeg mener nu som før, at FN-sporet skal forfølges til det yderste.

- Men i dag mener jeg desuden, at der kan være ekstraordinære og fastlåste situationer, hvor et militært indgreb uden FN-mandat er sidste udvej for at beskytte civilbefolkningen, forklarer Annette Vilhelmsen i en skriftlig kommentar.

Tilbage i 1990'erne mente SF, at den daværende SR-regerings støtte til Nato's angreb på Kosovo var i strid med folkeretten, fordi der manglede et FN-mandat.

Og på SF's landsmøde i 2009 endte en lang debat med, at der "ved ethvert militærangreb skal ligge et klart FN-mandat".

Året efter var tonen dog en anden. SF havde indledt parløbet med Socialdemokraterne, og den daværende partiformand, Villy Søvndal, forklarede på landsmødet det år, at man kunne "teoretisk forestille sig en situation, der er låst fast".

Endelig vedtog SF så i april 2012 på landsmødet et principprogram, hvori det hedder, at "SF støtter derfor som yderste konsekvens i nogle situationer, at det internationale samfund, forankret i FN, bruger militære midler for at beskytte civilbefolkninger mod overgreb".

SF's udenrigsordfører, Steen Gade, konstaterer, at hans linje har sejret i partiet:

- Det har bølget lidt frem og tilbage, og jeg har ikke altid været i flertal, men jeg har den fordel i dag, at vores partis politik nu også er min, siger Steen Gade.

/ritzau/

 

Dagens Gossip