Vind-anlæg udkonkurrerede gas og kul i Europa sidste år

Der var modvind at spore i gas- og kulindustrien, der sidste år blev overhalet inden om af den europæiske vindenergi.

For mens der i 2014 blev installeret anlæg i vindindustrien med en samlet ny kapacitet på 11.791 megawatt (MW), blev der tilføjet kul- og gasanlæg med en kapacitet på henholdsvis 3305 MW og 2338 MW på tværs af EU's 28 medlemslande.

Det oplyser den europæiske vindenergiorganisation (Ewea) med den danske direktør Thomas Becker i spidsen.

Samtidig blev flere kul- og gasanlæg sendt på pension, end der ifølge Ewea blev installeret, mens vindenergiens kapacitet steg 5,3 procent i forhold til 2013.

- Europa er ved et vendepunkt for investeringer i vedvarende energi og især vindenergi. At poste kapital i den gamle industri i Europa begynder at se uklogt ud. Derimod går det fremad med vedvarende energi, og investeringer i vind er fortsat attraktive, siger Thomas Becker i en pressemeddelelse.

Opførelsen af kraftværkerne for vedvarende energi sidste år har bragt niveauet for vindenergi op på et niveau, hvor det er nok til at dække 10 procent af EU's el-forbrug. Det er en stigning fra otte procent året før.

- Tallene viser i stor stil Europas fortsatte engagement i vedvarende energi og vindenergi. Men det er ikke tid til at hvile på laurbærrene. Usikkerhed vedrørende lovgivningen i energisektoren er en trussel mod at garantere bæredygtig energi og konkurrenceevne på lang sigt, siger Becker.

Særligt Tyskland og Storbritannien var aktive i opførelsen af anlæg i 2014. Tilsammen stod de to lande for knap 60 procent af den samlede installation af vindværker ifølge Eweas tal.

/ritzau/

Dagens Gossip