Vindmølleindustri: Droppede havmøller vil koste dyrt

Skrevet af admin

13/05/2016

Dagens topnyheder

I den danske brancheorganisation Vindmølleindustrien kalder administrerende direktør Jan Hylleberg det nærmest uvirkeligt, at regeringen vil droppe opstilling af kystnære havvindmøller.

For hvis planerne bliver droppet, vil det betyde spildte kræfter og tocifrede millionbeløb for de konsortier, der ellers havde planer om at byde ind på havvindmølleparkerne.

- Arbejdet er for længst påbegyndt, og internationale aktører er ved at klargøre deres endelige bud baseret på de betingelser, som ministeren sendte ud for få dage siden, siger Jan Hylleberg.

- Tre internationale konsortier har forberedt sig. De har brugt tocifrede millionbeløb på forundersøgelser og på at undersøge, hvad det er for en type projekt, de kan vinde udbuddet med, tilføjer han.

Men Jan Hylleberg mener også, at konsekvenserne rækker ud over de tre konsortier. For skrottede havmøller koster arbejdspladser og kan skræmme andre investorer væk, når der rejses tvivl om investeringssikkerheden.

- Vi må fremadrettet indstille os på, at investorerne vil tage en højere risikopræmie, hvis de skal investere i Danmark.

- Derudover mister man selvfølgelig den beskæftigelseseffekt, der vil være, og vi går glip af de milliarder af kroner, som private ellers ville investere i den danske grønne omstilling.

Ifølge Jan Hylleberg udsendte regeringen så sent som i sidste uge de endelige udbudsbetingelser.

Ritzau erfarer, at regeringen vil droppe opstilling af kystnære havvindmøller og skære grønne tilskudsordninger væk for at finansiere afskaffelse af PSO-afgiften.

Ved at droppe opstillingen af kystnære havvindmøller regner regeringen med at kunne spare staten for otte milliarder kroner frem mod 2035.

- Det vil være et politisk selvmål af dimensioner, hvis dette gennemføres, og jeg håber, at de øvrige partier bag energiforliget vil fastholde opbakningen til den grønne omstilling af energisystemet, siger Jan Hylleberg.

/ritzau/