Vinduet for konverteringer står på klem

Boligrenten har ramt bunden og er nu sprunget op igen. I hvert fald i første omgang. I fredags åbnede et par af realkreditselskaberne for 4 procentslån, da de dagen inden havde ligger under kurs 100 i gennemsnit. I dag har de to selskaber, Realkredit Danmark og BRF Kredit lukkt serierne igen, men Nordea Kredits 4 procent lån i skrivende stund er åbne for tilbud.

Realkredit danmark har dog stadig den afdragsfrie version åben for udstedelse af tilbud med en kurs på 99,7 først på eftermiddagen.Boligejere med 3 procents lån har allerede fået tilbud på en opkonvertering til 4 procent, hvilket vil skære af restgælden til gengæld for en højere rente.

Det er dog ikke på anbefaling fra cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig fra Realkredit Danmark."For det første er der mange låntagere, der har taget et 3 procent lån hjem i kurser mellem 96-97, og med en kurs i dag omkring kurs 91,4uden afdrag og 92,8 med afdrag, så er det begrænset, hvad en restgældsreduktion giver i gevinst - både set i forhold til omkostninger ved konvertering, og ikke mindst set i lyset af, at der efter alt at dømme kan opstå endnu bedre muligheder for opkonvertering på et senere tidspunkt ved et højere renteniveau," vurderer han.

I Nordea Kredit, som har åbne 4 procents lån i dag, lyder anbefalingen heller ikke på at konvertere endnu."Vi anbefaler på nuværende tidspunkt ikke, at boligejere med 3 procents lån konverterer op i rente til 4 procents lån, med mindre boligejeren forventer, at renten igen vil falde mærkbart og boligejeren er bevidst om den risiko, han løber ved at konvertere op i renten - nemlig at fordelen ved den lavere hovedstol gradvist vil blive spist op af en højere månedlig ydelse og evt. et lavere afdrag," skriver boligøkonom Lise Nytoft Bergmann i en kommentar.

På trods af en negativ jobrapport fra USA i fredags så tyder flere og flere nøgletal på, at en bedring i økonomien er på vej - med en stigende rente til følge. Og derfor kan 4 procents lånene hurtigt komme i spil igen, selv om de måtte være lukkede for dustedelse fra i morgen.

De heldigste boligejere har optaget et 3 procents lån til en kurs tæt på 100, og rentestigningen har i øjeblikket skåret omkring 70.000 kroner pr. lånte mio. kroner af restgælden - på papiret.I dag ville en konvertering af et 3 procents lån på 1 mio. kroner med afdrag skære restgælden ned med 64.000 kroner, med afdraget ville falde med 370 kroner om måneden, mens den samlede ydelse ville stige med 20 kroner, viser beregninger fra Nordea Kredit.

Et afdragsfrit lån kan gøres 69.000 kroner mindre ved manøvren.

Dagens Gossip