Vinterbergs Jagten rykker helt frem i Oscar-kapløb

Danmark er fortsat med i kapløbet om en Oscar-statuette i kategorien bedste fremmedsprogede film.

Det står klart fredag, efter at Oscar-akademiet har "shortlistet" Thomas Vinterbergs "Jagten", hvilket betyder, at den er blandt de ni bedste film i kategorien. 16. januar sker den endelige nominering, hvor fire film skal sorteres fra.

Vinterberg blev for nylig nomineret til en Golden Globe, der som regel er en god indikator for, hvilke film der skal kæmpe om Oscarstatuetten.

Ved Oscar-uddelingen sidste år var Nikolaj Arcel nomineret for "En kongelig affære", og filmen blev også nomineret til en Oscar, hvor den dog måtte se sig slået af den østrigske film "Amour".

I 2011 vandt Susanne Bier både en Oscar og en Golden Globe for "Hævnen".

Thomas Vinterberg har skrevet filmens manuskript sammen med Tobias Lindholm. Filmen havde dansk premiere i januar i år og har været en af de tre bedst sælgende film de seneste fem år. Filmen har således solgt over 670.000 billetter i de danske biografer.

I filmen er det hovedpersonen Lucas' bedste vens datter, som sætter gang i jagten. I børnehaven siger hun nogle ord, der slipper raseriet løs i den danske provinsby, og snart må Lucas kæmpe for sin overlevelse.

Mads Mikkelsen spiller hovedrollen som Lucas. I Cannes vandt han prisen for bedste mandlige hovedrolle i 2012. Ud over Mikkelsen spiller blandt andet Susse Wold og Thomas Bo Larsen med i filmen.

Vinterberg har høstet flere priser for sin film. Tidligere i år vandt "Jagten" Nordisk Råds Filmpris, og den hentede også en pris ved European Film Awards i Berlin for bedste manuskript.

Oscar-uddelingen finder sted i Dolby Theatre i Hollywood søndag den 2. marts 2014 og har den amerikanske komiker Ellen DeGeneres som vært.

/ritzau/

Dagens Gossip