Vinterbergs Jagten vinder Nordisk Råds Filmpris

Den danske film "Jagten" vinder Nordisk Råds filmpris 2013. Filmen er instrueret af Thomas Vinterberg og har Mads Mikkelsen i hovedrollen.

Prisen blev onsdag aften uddelt ved et storstilet gallashow i Den Norske Opera i hovedstaden Oslo. Det var filmens manuskriptforfatter Tobias Lindholm, der modtog prisen.

Thomas Vinterberg er nemlig optaget af indspilningerne til sin kommende internationale storfilm "Far from the Madding Crowd", der har britiske stjerner som Carey Mulligan og Michael Sheen i hovedrollerne.

- Vi vil gerne takke alle de andre nordiske filmskabere, som gang på gang beviser, at der sker noget mærkeligt, når man bor i mørke halvdelen af året, siger Tobias Lindholm i sin tak til juryen og tilføjer:

- Thomas Vinterberg er på filmoptagelse i England og kunne desværre ikke være her, så ham savner vi selvfølgelig. Det er en meget fornem pris, siger Tobias Lindholm.

Juryen skriver i sin begrundelse for hæderen, at der ligger flere komplekse dramaer under den "tilsyneladende enkle historie om en mand, der fejlagtigt beskyldes for overgreb på børn".

Og Vinterberg får ros for, at publikum tvinges til at analysere og diskutere, hvordan "individet pludselig kan blive forfulgt i et velmenende og velfungerende samfund".

- Historien er utrolig i sig selv, men den får ekstra styrke af Mads Mikkelsens kraftfulde skuespil, den dragende musik og de stemningsskabende billeder, skriver juryen om Mads Mikkelsens præstation som pædagogen Lucas i filmen.

Han vandt sidste år prisen for bedste mandlige hovedrolle ved filmfestivalen i Cannes.

Ud over æren følger der en check fra Nordisk Råd på 350.000 kroner, der deles ligeligt mellem filmens manuskriptforfatter, instruktør og producent. Dette skal understrege, at film som kunstart er et resultat af et tæt samarbejde mellem de tre aktører.

Nordisk Råds filmpris blev uddelt for første gang i 2002. Anden gang prisen blev uddelt, var i 2005, og siden er prisen blevet uddelt permanent.

Sidste gang filmprisen blev vundet af en dansker, var i 2010, og her var det også Thomas Vinterberg, der løb med sejren for filmen "Submarino".

"Jagten" er desuden Danmarks bud på en nominering til en Oscar for bedste fremmedsprogede film, når filmpriserne bliver uddelt i Hollywood 2. marts næste år. Selve nomineringerne til Oscar-priserne bliver dog først offentliggjort 16. januar.

"Jagten" havde dansk premiere 13. januar i år. Den er ifølge Det Danske Filminstitut blevet set af 673.000 biografgængere. Den er dermed blandt de tre bedst sælgende danske spillefilm i biograferne de seneste fem år.

/ritzau/

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip