Vintertid skaber vildt-ulykker på vejene

Selvom menneskene natten til søndag stiller urene en time tilbage, så står dyrene op, som de plejer.

Og det påvirker trafiksikkerheden i den dårlige retning. Sammenfaldet mellem daggry og skumring og menneskers myldretid øger nemlig risikoen betydeligt for vildt-relaterede trafikuheld.

Det fortæller Allan Bruun Rasmussen, som er vildt- og dyrekonsulent i Falck.

- Dyrene ændrer sådan set ikke adfærd, men følger altid lyset ved daggry og skumring. Når vi så lige pludselig ændrer vores rytme, så kommer vi til at køre ved daggry og skumring og kan pludselig stå over for et dyr, hvor vi normalt ikke ser dem, siger han til Newspaq.

Forår og efterår er de tidspunkter på året, hvor man ser flest vildtpåkørsler, men i tiden omkring skiftet mellem sommer- og vintertid er risikoen særligt stor.

I år er dyrene så store, at et sammenstød kan være livsfarligt både for mennesker og dyr. Derfor skal man være særligt forsigtig, hvis man normalt ser vildt, når man kører til og fra arbejde.

- Det bedste, man kan gøre, er at respektere hjortetavlerne rundt omkring i landet. Og så være ekstra agtpågiven, hvis man kører ved daggry og skumring, steder hvor man normalt ser råvildt, for det er der, de sommetider krydser, siger han.

De mest alvorlige ulykker sker dog stadig, når billister forsøger at undvige rådyr på kørebanen og istedet kører ind i modkørende trafik eller træer ved vejen. Derfor anbefaler Falck, at man kæmper mod undvigerefleksen for at undgå ulykker.

- Det, man istedet for skal gøre, er at tage fat i rattet og bremse hårdt ned. Man skal kun forsøge at komme rundt om dyret, hvis man har bilen nede i en fart, hvor man kan styre den, siger Allan Bruun Rasmussen.

Ifølge Allan Bruun Rasmussen udligner lyset sig over en uge eller to, og så vil problemet være overstået.

 

Dagens Gossip