Virksomheder bruger robotter til at sortere jobansøgere

Derfor er en række virksomheder begyndt at bruge såkaldte sorteringsrobotter til at grovsortere blandt kandidaterne. Det fortæller Michael Landzik, der er direktør for den nordiske afdeling af firmaet Lümesse, som blandt andet har leveret en sorteringsrobot til Carlsberg.

»Det er en voksende trend både internationalt og i Danmark. Det er mere effektivt, og det er nemmere at sammenligne kandidaterne,« siger Michael Landzik til Avisen.dk.

Sorteringsrobotten er et softwareprogram, der kan bruges, når kandidaterne søger en stilling via en formular på for eksempel Carlsbergs hjemmeside. Her kan programmet fravælge kandidater på blandt andet alder og køn.

Men det skaber nogle problemer, mener både Ældre Sagen og HK.

»Den funktion i programmet gør det meget nemt at diskriminere. Og når det er nemt, er der større risiko for, at nogen gør det,« siger Jens Højgaard, der er souschef ved Ældresagen, til Avisen.dk.

»Virksomhederne skal passe på, for de risikerer at komme i strid med lovgivningen, hvis de tvinger ansøgere til at oplyse for eksempel alder og køn,« supplerer Jeanette Hahnemann, der er souschef i HKs juridiske kompetencecenter.

Dansk Supermarked, der bruger sorteringsrobotter, kan ikke se det problematiske i, at der er bliver spurgt til alder og køn.

»Vi er en virksomhed, der er kendetegnet ved en meget mangfoldig gruppe af medarbejdere. For os er det ikke et issue,« siger HR-manager i Dansk Supermarked, Charlotte Ærthøj Lind.

Dagens Gossip