Virksomheder dumper København

Frank Jensen har i sin tid som overborgmester for København været klar i sin retorik. København skal være en erhvervsvenlig kommune.

Med tidligere dagbladet Børsen redaktør Leif Beck Fallesen i spidsen har han nedsat tre såkaldte task force med fokus på at forbedre vilkårene for hovedstadens virksomheder.

Det har tilsyneladende ikke haft den ønskede effekt. For i den seneste landsdækkende undersøgelse af hvor tilfredse de danske virksomheder er med deres egen kommune skraber København for alvor bunden.

København er samlet nr. 86 i Dansk Industris Lokalt Erhvervsklima 2013, hvilket er et fald på 16 pladser i forhold til 2012. Det er samtidig kommunens hidtil laveste placering.

"Københavns Kommune og politikere har i de senere år taget flere tiltag for at forbedre erhvervsklimaet. Det er imidlertid ikke slået igennem i virksomhedernes opfattelse. Virksomhederne efterspørger stadig mere dialog og information, bedre sagsbehandling og lavere skatter og afgifter. Samtidig bør politikerne vise vilje til at skabe bedre fremkommelighed, der også giver plads til biler og parkering," forklarer Søren Larsen, der formand for DI Hovedstaden.

Den laveste placering er i kategorien Kommunens velfærdsservice, hvor København er nr. 94. Derudover er København nr. 93 i kategorien Information og dialog med kommunen og nr. 91 i kategorien Kommunal sagsbehandling.

København er gået 13 pladser tilbage i både den overordnede erhvervsvenlighed samt kategorien fysisk planlægning.

Ikke godt nok

Bundplaceringen får hidsige kommentarer med på vejen fra kollegerne på Københavns rådhus.

”Ærligt talt er det jo ikke så mærkeligt, at vi ligger som vi gør, når vi i Borgerrepræsentationen bruger mere tid på at diskutere legalisering af hash end erhvervs- og vækstpolitik. Det virker desværre ikke som om, det interesserer det politiske flertal ret meget”, siger den konservative leder i København Rasmus Jarlov

Konservative peger på, at det, som de betegner som ’hetzen mod privat transport, og høje erhvervsafgifter, gør det svært at drive virksomhed i København.

Anna Mee Allerslev (R), beskæftigelsesborgmester i Københavns Kommune, finder placeringen uacceptabel og "skuffende".

"Det er slet ikke godt nok, at landets hovedstad ligger og roder rundt i den nederste halvdel. København har som storby og som potentielt vækstlokomotiv for hele landet et ansvar for at yde en langt bedre service og tilbyde langt bedre rammevilkår for vores virksomheder. Jeg er ærligt talt skuffet", siger Anna Mee Allerslev.

For at rette op foreslår hun, at Københavns Kommune skal arbejde målrettet med at skabe en fleksibel og ubureaukratisk servicekultur. Allerslev foreslår også, at halvdelen af den dækningsafgift, som de københavnske virksomheder betaler, knap 400 mio. kr. i 2013, skal tilbage til virksomhederne i form af investering i bedre rammevilkår.

Dagens Gossip