Virksomheder får stadig sværere ved at skaffe medarbejdere

Skrevet af admin

18/12/2015

Mest læste i dag

Det bliver sværere og sværere for de danske virksomheder at finde folk, og man skal tilbage til 2008 for at se tilsvarende tal for det danske arbejdsmarked.

Det viser nye tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering baseret på svar fra 14.000 virksomheder, skriver Jyllands-Postens erhvervsmedie Finans.

18.000 stillinger er der forgæves søgt medarbejdere til, og 32 procent af virksomhederne har i dette efterår haft behov for nye ansatte.

I efteråret 2014 var tallet 27 procent, og det er første gang i syv år, at flere end 30 procent søger nye folk.

- Forudsætningen for vækst er, at virksomheder kan få den arbejdskraft, de har brug for, så vi følger udviklingen tæt, siger beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) til Finans.

Også i Danmarks største erhvervsorganisation, DI, opleves en efterspørgsel.

- Tallene bekræfter det billede, som vi har fra vores virksomheder. Løsningen er at fortsætte udviklingen fra de seneste år med også at tiltrække udenlandsk arbejdskraft, få dem uden for arbejdsmarkedet ind samt at få uddannet den nødvendige arbejdskraft, lyder det fra DI-topchef Karsten Dybvad.

De økonomiske vismænd afviste i oktober, at der var flaskehalse, og i sidste uge lød det fra Nationalbanken, at opsvinget fortsætter.

Både Neergaard og Dybvad peger på, at der er et stykke fra de nye tal til den ophedning, som arbejdsmarkedet oplevede i 2005-2007, da der var rekrutteringsproblemer til 70.000 stillinger, og samtlige landets ledige kunne få en siddeplads i Parken, der har plads til omkring 38.000 gæster.

- Der er kommet mere gang i den, men jeg mener ikke, at der er noget akut problem, selv om der er lommer rundt omkring. Vi er dog opmærksomme på, at vi om få år kan løbe ind i problemer med mangel på uddannet arbejdskraft, og derfor bør virksomhederne lægge sig i selen for at få flere lærlinge, siger Lars Andersen, direktør i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, til Finans.

/ritzau/