Virksomheder har fortsat mod på nye olieeventyr i Nordsøen

Skrevet af admin

06/04/2016

Dagens topnyheder

Trods usikre udsigter for de største danske olie- og gasproduktioner i Nordsøen har virksomheder fortsat mod på nye eventyr i Nordsøen.

Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt uddeler onsdag 16 nye tilladelser til efterforskning efter olie og gas i Nordsøen, oplyser ministeriet i en pressemeddelelse.

- Jeg er glad for i dag at kunne meddele 16 nye olie- og gastilladelser ude i Nordsøen, som er resultatet af syvende udbudsrunde. Med de lave oliepriser, vi oplever for tiden, må det siges at være et flot resultat, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt.

Nyheden kommer efter, at A.P. Møller - Mærsk og partnerne i DUC-konsortiet mandag meldte ud, at det store gasfelt Tyra lukkes, hvis ikke der i 2016 kan findes en økonomisk bæredygtig plan for fremtiden.

Tyrafeltet er ramt af den dobbelte udfordring, at det står over for store investeringer, samtidig med at olieprisen er meget lav. Den danske stats olie- og gasselskab, Nordsøfonden, er med i DUC og er blandt de nye licensmodtagere.

Ugen før meddelte Dong Energy, at arbejdet med Hejre-feltet i Nordsøen stoppes. Dongs olieforretning generelt og Hejre-feltet i særdeleshed har været hårdt ramt af olieprisens nedtur og fejl og forsinkelser i udviklingen.

Men trods udfordringerne for Maersk Oil og Dong Energy vurderer en række virksomheder altså, at der stadig er udsigt til nye forekomster af olie og gas i Nordsøen, som det også vil kunne betale sig at hente op ad undergrunden.

Heriblandt netop Dong, som er et af de selskaber, der onsdag modtager en ny licens.

I alt 12 selskaber har søgt Energistyrelsen om at få lov at undersøge den danske del af Nordsøen, og ministeren kan altså dele 16 tilladelser ud. Og det er gode nyheder for statskassen, hvis licenserne fører til nye fund, slår ministeren fast.

- Indtægterne fra Nordsøen er vigtige for at finansiere vores fælles velfærdssamfund og videre grønne omstilling.

- Gennem tiden har den danske olie- og gasproduktion i Nordsøen indbragt statskassen over 400 milliarder kroner og skabt en styrkeposition på olie- og gasområdet med tusindvis af arbejdspladser, som vi skal fastholde mange år ud i fremtiden, siger Lars Chr. Lilleholt.

Tilladelserne gives til selskaber, der ud over Danmark kommer fra Storbritannien, Holland, Italien og USA.

/ritzau/