Virksomheder kan snart få gratis råd om industrispionage

Skrevet af admin

14/01/2016

Dagens topnyheder

Mange små- og mellemstore virksomheder har formentlig ikke gjort sig ret mange tanker om, hvorvidt de kunne være udsat for industrispionage.

Men det burde de, mener man i Industriens Fond. Derfor har fonden støttet udviklingen af et nyt digitalt rådgivningsværktøj, som lanceres senere på året, og som er gratis at bruge for alle.

- Vores undersøgelser har vist, at mange er usikre på, hvordan de skal gribe problemet an.

- Derfor vil vi gerne hjælpe virksomhedslederne med en afklaring af, hvad de kan gøre for at sikre sig bedre mod spionage, siger Mads Lebech, der er direktør for Industriens Fond.

Rådgivningsværktøjet har fået navnet Counterspy og er konkret udformet på en måde, hvor virksomheden ved at svare på en række spørgsmål får en slags tilstandsrapport på sikkerhedsområdet med anbefalinger til, hvor man med fordel kan sætte ind.

- Alle anbefalingerne er et sammenkog af, hvad sikkerheds- og efterretningstjenester i den vestlige verden mener er problematiske, forklarer Jakob Scharf, der er executive director i efterretnings- og sikkerhedsfirmaet Certa, som står for udviklingen af værktøjet.

Han understreger, at virksomhedernes sikkerhedsbehov kan være meget forskelligt.

- Det drejer sig blandt andet om, hvordan du omgås kunder, hvordan holder du møder og hvad du gør, når du er ude at rejse.

- Hvordan er dine lokaler indrettet, og hvordan passer du på din smartphone? Og så er der selvfølgelig hele it-delen, men i forhold til industrispionage er det kun en lille del af det samlede billede, siger Jakob Scharf, der er tidligere chef for Politiets Efterretningstjeneste, PET.

Han oplever, at mange danske virksomheder fortsat forbinder industrispionage med noget, der primært foregår på film og i udlandet.

- Det er i sig selv lidt udansk at skulle forholde sig til. Men i sidste ende er der arbejdspladser og eksport på spil, hvis man risikerer at få stjålet vigtige oplysninger, siger Jakob Dreyer, som er administrerende direktør i Certa.

Han understreger, at der er tale om hjælp til selvhjælp, og at ingen behøver købe sig fattig i sikkerhedsløsninger efterfølgende.

Og det har Industriens Fond også lagt stor vægt på.

- Vi har sikret os, at det ikke bliver en markedsføringsplatform for Certa, men giver en række generelle anbefalinger, som man så kan gå videre med.

- Og vi er også meget opmærksomme på, at det her nødigt skulle skabe mere bekymring end nødvendigt, siger Mads Lebech.

Industriens Fond råder over en formue cirka på fire milliarder kroner, som hvert år uddeler penge til projekter eller viden, der kommer industri og erhvervsliv til gavn.

/ritzau/