Virksomheder skal undersøge forurening efter storbrand

Skrevet af admin

21/04/2016

Dagens topnyheder

Under en storbrand på havnen i Fredericia 3. februar i år flød store mængder flydende gødning og palmeolie ud fra beskadigede tanke.

Nu giver Fredericia Kommune to virksomheder Dan Gødning A/S og Nagro A/S, der begge blev ramt af branden, et påbud om at undersøge, om der i den forbindelse er sket en forurening af jord og grundvand.

Derefter skal virksomhederne komme med en vurdering af, hvad det vil koste at foretage en oprensning.

- Vi krydser naturligvis fingre for, at forureningen af jord og grundvand har et omfang og en udbredelse, der gør, at det vil være muligt og realistisk at få den håndteret meget snart, lyder det fra Inger Pabst, leder af Fredericia Kommunes miljøafdeling.

Kort tid efter branden konstaterede miljømyndigheder, at palmeolie og gødning var spredt i en afstand på op til 400 meter fra tankene.

Derfor varslede kommunen, at de to virksomheder ville få et påbud om at undersøge forureningen nærmere. Men virksomhedernes mente ikke, at der var sket en forurening af jord eller grundvand, og ville ifølge kommunen ikke foretage undersøgelser.

Fredericia Kommune foretog derfor egne undersøgelser af området, som viste, at der er forhøjet indhold af ammoniak og nitrit.

- De udtagne prøver viser dermed, at uheldet med stor sandsynlighed har ført til forurening af jorden i området omkring tankoplaget, siger Inger Pabst.

Derfor vælger kommunen nu endeligt at bede virksomhederne sørge for, at undersøgelserne bliver foretaget.

Politiet har tidligere fortalt, at der blev udledt flere tusinde ton gødning under branden.

Siloen, som indeholdt en flydende gødning brød sammen af ukendte årsager, og gødningen løb ud med voldsom kraft. I faldet blev nabosiloer beskadiget, hvorved palmeolien løb ud. Derefter brød olien i brand.

Beboere i nærheden blev evakueret og institutioner blev lukket af frygt for, at de flydende væsker skulle eksplodere.

/ritzau/