Virksomheder spekulerer i gratis elever

Skrevet af admin

15/12/2015

Mest læste i dag

I stedet for at oprette praktikpladser spekulerer virksomheder i stigende grad i at ansætte elever fra landets skolepraktikcentre gratis i op til tre måneder. Det skriver netavisen Altinget.

Dermed udnytter virksomhederne den såkaldte virksomhedsforlagte undervisning (VFU), hvis formål er at give unge fra skolepraktikcentrene mulighed for at snuse til en arbejdsplads.

Af et svar fra undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) til Socialdemokraternes erhvervsuddannelsesordfører, Mattias Tesfaye (S), fremgår det, at antallet af elever i VFU nærmest er fordoblet fra 7256 elever i 2010 til 13.981 elever i 2014.

Samtidig er antallet af unge, der har held til at skaffe sig en ordinær praktikplads i en virksomhed, faldet.

- VFU kan være et udmærket værktøj – men et værktøj, hvor der er stor risiko for misbrug. Hvis virksomheder sætter det i system, at de hele tiden skal have nogle i karrusellen, så er det jo reelt bare en afvikling af ordinære lærepladser – til fordel for VFU, som er betalt af skattekroner og de øvrige virksomheder, siger Mattias Tesfaye til Altinget.

Også hos landets erhvervsskoler skaber udviklingen mere end almindelig bekymring.

- Det ser ud som om, at virksomhederne er ved at vælge lærlingeuddannelserne fra. Vi har et system, der baserer sig på, at man skal tage lærlinge i tre år, men vi oplever, at virksomhederne i stigende grad vælger det fra og i stedet for benytter sig af alt muligt andet, siger formanden for Danske Erhvervsskoler – Lederne, Peter Amstrup, til Altinget.

I LO er forargelsen over udviklingen til at tage at føle på.

- Vi er ikke bekymrede. Vi er direkte forargede, siger politisk sekretær Ejner K. Holst til Altinget.

Virksomhedernes brug af VFU-elever har også givet rynkede pander i Dansk Arbejdsgiverforening (DA), der nu erkender, at VFU'en, som var tænkt som en døråbner for de unge, har fået lov til at vokse sig "lidt for stor.”

/ritzau/