Vismænd advarer mod ny dagpengeløsning

Dagpengereformens gode effekt på beskæftigelsen kan være spildt, hvis regeringen fortsætter med at komme med midlertidige redningsplaner for de langtidsledige, der står til at miste deres dagpenge.

Sådan lyder det fra de økonomiske vismænd i deres forårsrapport.

- Gentagne "midlertidige" lempelser risikerer at skabe forventning om ekstraordinære tiltag også i fremtiden, hvilket svækker effekten af dagpengereformen.

- Derfor er en regelbaseret konjunkturafhængighed i dagpengesystemet at foretrække frem for ad hoc-justeringer, skriver vismændene i rapporten.

Vismændene har tidligere været fortalere for ideen om et fleksibelt dagpengesystem, hvor dagpengeperioden for de ledige følger op- og nedturene i dansk økonomi.

Det konjunkturafhængige dagpengesystem har blandt andet store fortalere i fagbevægelsen og har været genstand for massiv politisk debat, men regeringen har indtil nu afvist idéen.

Ifølge vismændene er en del af formålet med at forkorte dagpengeperioden fra fire til to år og samtidig forøge genoptjeningskravet at presse de ledige til at finde job. Og det virker, viser deres analyse.

- Mere end en fjerdedel af de personer, der var ledige i begyndelsen af december 2012, og som stod til at miste dagpengeretten i januar 2013, havde fundet beskæftigelse senest en måned efter deres dagpengeudløb, skriver vismændene.

Analysen viser, at kortere dagpengeperiode motiverer ledige til en mere intensiv jobsøgning.

- Reformen har haft en positiv effekt på beskæftigelsen på trods af, at den er implementeret under krisen, hvor efterspørgslen efter arbejdskraft er lav, konkluderer vismændene.

Som led i VK-regeringens dagpengereform blev kravet til genoptjeningsperioden fordoblet fra 26 til 52 uger.

Det har været et ønske fra blandt andet fagbevægelsen, at kravet skal sættes ned igen, men ifølge vismændene vil en sådan lempelse umiddelbart kun hjælpe 15 procent af de akutledige, fordi de færreste har arbejdet nok.

Reformerne af dagpengeområdet blev skudt i gang af VK-regeringen i 2010, der sammen med Dansk Folkeparti og De Radikale blandt andet blev enige om at skære dagpengeperioden fra fire til to år.

Med den seneste redningspakke for de langtidsledige har den nuværende regering vedtaget fire midlertidige redningspakker, som har sikret de udfaldstruede langtidsledige forsørgelse.

Regeringens egne beregninger viser, at op mod 30.000 danskere står til at falde ud af dagpengesystemet i år.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip