Vismænd foreslår rabat på skat til pensionister

Ifølge vismændene vil det være en god forretning for det danske samfund. For ikke nok med at forslaget vil øge beskæftigelsen med omkring 6.000 personer om året, vismændene mener også, at et ekstra beskæftigelsesfradrag i den størrelsesorden til pensionister vil være selvfinansierende på grund af ekstra skatteindtægter og sparede pensionsudgifter.

»Dette betyder, at man ikke behøver at tage noget fra nogen for at finansiere forslaget, hvorfor dette vil øge velfærden i samfundet generelt,« lyder det i forslaget fra de økonomiske vismænd.

Skatteminister Holger K. Nielsen (SF) er åben over for forslaget.

»Hvis forslaget kan skrues sammen, så det får flest muligt til at udskyde tilbagetrækningen og samtidig får en fornuftig social balance, kan det være en god måde at fastholde folk længere tid på arbejdsmarkedet,« siger han i en skriftlig kommentar.

Dansk Folkepartis skatteordfører, Dennis Flydtkjær (DF), kalder forslaget »fantastisk godt« og vil arbejde for at få det omsat til virkelighed.

»Det er ikke så tit, man finder et godt forslag, som oven i købet er selvfinansieret. I nogle brancher er der faktisk mangel på arbejdskraft, for eksempel ingeniører eller maskinmestre, og det vil jo være supergodt, hvis man kan få de folk med rigtig gode kompetencer og stor erfaring og viden til at blive et par år mere på arbejdsmarkedet. Det er vi store tilhængere af,« siger han.

Også de Konservative anser vismændenes forslag for »fremragende«, siger erhvervsordfører Brian Mikkelsen (K):

»Vi har som mål, at danskerne skal have større fradrag for at skabe større motivation for at arbejde. Det er en en win win-situation for os: Ekstra arbejdsudbud, pensionisterne får mere ud af det og samfundet får mere ud af det,« siger Brian Mikkelsen.

Venstres næstformand, Kristian Jensen (V), er langtfra modstander af skatterabat til ældre, der bliver længere på arbejdsmarkedet. Alligevel er han forbeholden.

»Selve tankegangen om at motivere folk til at arbejde mere via skatten er jeg helt enig i. Spørgsmålet er bare, om vi skal gøre det så specifikt, som vismændene foreslår, eller om vi generelt skal have lavere skat på arbejde,« siger den forhenværende skatteminister, der gerne så en evaluering af den forsøgsordning, som VK-regeringen i sin tid indførte, og som gav en skatterabat til 64-årige i arbejde.

Netop denne ordning får Holger K. Nielsen til at kræve en nærmere undersøgelse af forslaget.

»Erfaringerne fra den midlertidige skatterabat til 64-årige viser dog, at denne type ordninger risikerer at være komplicerede og administrativt tunge,« mener han.

Hos regeringens støtteparti, Enhedslisten, vender finansordfører Frank Aaen (Ø) tommelfingeren ned til forslaget.

»Det støtter den tankegang, at der skulle være mangel på arbejdskraft, og det er der jo ikke. Man skulle hellere bruge pengene på at sætte gang i noget beskæftigelse,« siger han.

Dagens Gossip