Vismænd halverer regeringens vækstskøn

Sølle 0,2 procent. Det er hvad der er udsigt til af økonomisk fremgang herhjemme i år. Det er mere end sidste år, hvor velstanden faldt med 0,5 procent, men det er til gengæld langt under de tæt ved 1,8 procent, som dansk økonomi i snit er vokset med om året gennem de sidste 50 år eller mere endnu. Det er også mere end den vækst på 0,5 procent, som regeringen har stillet i udsigt for i år.

Så dansk økonomi fortsætter med at sidde godt og grundigt fast i den krise, som for alvor blussede op i 2008 og som dermed nu ser ud til at vare mindst seks år.

Til næste år skulle væksten blive lidt højere og komme op på 1,8 procent og i 2015 forudser vismændene en vækst på 1,9 procent. Men det er højst usikkert, at komme med noget, der bare ligner et kvalificeret bud på væksten så langt ude i fremtiden, især i den aktuelle situation, hvor usikkerheden om, hvordan gældskrisen i Europa men også fremgangen i USA udvikler sig.

Vismændene skriver da også i deres rapport, at »en egentlig vending i dansk økonomi ikke vil indtræffe før i løbet af 2014,« og det er også først her at der er udsigt til en fremgang i den private beskæftigelse. Men selv om der kommer en fremgang i 2014, så vil beskæftigelsen i 2015 ligge 90.000 under det normale niveau, vurderes det.

Regeringens vækstplan, der blandt andet sænker skatten på selskaber, reducerer en række afgifter og forlænger Boligjobordningen, vil kun have en beskeden effekt på beskæftigelsen, og give måske 5.000 job i 2014 og 2.000 året efter, hvor hvor Boligjobordningen ophører.

Dagens Gossip